1150 éves a magyarországi orthodox jelenlét

1150 éves a magyarországi orthodox jelenlét

243
0
SHARE

Több mint tizenegy évszázad telt el azóta, hogy a szlávok apostolai az egykori Pannónia földjére érkeztek. Ebből az alkalomból jubileumi ünnepségek voltak Zalaváron, azon a helyen, ahol a történeti és archeológiai kutatások szerint a szent szaloniki testvérek egykori egyházi központja volt.

A falutól nem messze fekvő emlékparkban ortodox ikonosztáz felállítására és felszentelésére került sor. Érdekessége, hogy az ikonosztáz faszerkezete hazánkban készült, Német László jóvoltából, alakja a glagolita írásban használatos nagy „L” betű csaknem pontos másolata, amellyel az újszövetségi Szentírás egyik kulcsszava, a „szeretet” kezdődik. Az ikonok az oroszországi Tula városában készültek.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Az istentisztelet végén a résztvevők körmenetben mentek az emlékparkon át arra a helyre, ahol az egykori „balatongrádi” székesegyház alapjai találhatók. Nyikolaj atya, hévízi ortodox parochus az oltár helyén olvasta fel a körmeneti evangéliumot, amely 1150 évvel ezelőtt minden bizonnyal ezen a helyen hangzott első ízben.

NO COMMENTS