Ánya blogja: Ez kérem hülyeség

Ánya blogja: Ez kérem hülyeség

1154
0
SHARE

Nemrég a srácommal közösem találkoztam egy ismerősével. Amíg ők beszélgettek, én kávéztam és felírtam ezt-azt a noteszembe (igen, én valódi papírt és tollat használok, kézzel). A noteszem borítóján Velence képe és egy olasz zászló van. Ekkor az ismerőse így fordult hozzám:
– Ó, te már annyira szereted Magyarországot, hogy a mi zászlónkkal díszített noteszt veszel? És mi ez a fotó rajta?
– Velence.
– Mi?
– Ez Olaszország zászlaja, csak így leng.
A fiú megrázta magát és valami olyasmit mondhatott, hogy „jó, hát nagyon hasonló”.

Ezt követően ez a fiú, amikor ki akarták számolni egy helyiség területét, azt mondta: „Mindjárt beírom a Google-be, hogy kell kiszámolni a területét.” Ekkor viszont már nem érezte magát kellemetlenül, pedig a srácom ott írta le előtte a hely területét. Úgy nézett ki, számára az a normális, ha egy területet a neten számol ki. Milyen szerencse, hogy legalább olvasni és írni tud és nem szóban utasítja a Googlet. Sírni támadt kedvem.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Sokan vannak. Jogaik vannak. Olyan jogaik, mint bárki másnak. Ő is elmehet szavazni. Véleményük van. Véleményük, baszki! Mi alapján szavaznak? Hogy melyik vezetéknév tetszik nekik jobban? Vagy azt nem választják meg, akik több mémet tesznek ki a Facebook-oldalukra?

Volt egy hasonló tapasztalatom Moszkvában is. Három évvel ezelőtt egy kitűnő tanulónak olyan aranymedált adtak, amin a szerb zászló volt. A készítő azt mondta: „De hát olyan hasonló!”) Itt temettem a kezeim közé az arcom.) Ebből óriási botrány lett. Ezt szóba hoztam a barátnőimnek, akik közül egy azt mondta, hogy: „De hát én is összekeverném.” Visszakérdeztem, hogy: „Komolyan?” „Ja, hát tök olyan, mint a jelzőlámpa, ott is három szín van, csak a sorrendre nem emlékszem.” Fehér, kék, vörös – tényleg, mint a jelzőlámpa. Megőrülök.

Ez egy újabb ok arra, hogy ne fogadjam el a szabadságjogok meg az egyenlőség elvét, mert hányingerem van ettől. Hogy adhatunk valakinek döntési jogot, ha ennyire hihetetlenül retardáltak? nem akarom, hogy olyan emberek, akik a saját hazájuk zászlóját nem ismerik, döntsenek annak sorsáról. Nem akarom, hogy valamiről azért alkosson egy bizonyos véleményt, mert az ismerősei között azt látta a Facebookon. Oké, lehessen véleménye abban a szakmában, amihez ő ért, adhasson tippet jó filmről vagy klubról az ismerősének, esetleg arról, hogy milyen koktélt érdemes választania. De ennyi. És, ha ez a klub valóban jó, akkor legközelebb is ki fogom kérni a véleményét arról, hogy hova menjek, ha egy helyet keresek. De komoly témákban nem akarom, hogy számítson a véleménye. Vagy előbb újra el kellene végeznie egy tesztet az általános iskolában tanultakról.

Újabb alátámasztása a mondandómnak az emberek reakciója Paks II-re. A taxisok, fodrászok és pultosok egy emberként kiáltanak fel: “Drága! Veszélyes! Ellenezzük!” Ekkor mindig arra gondolok, hogy tényleg itt akarnak Paks II-ről népszavazást, ha nem értik, hogy minek építik, hogy működik, stb? A többség azt sem tudja, hogy hogyan működik egy atomerőmű. Csak azt tudják, hogy: „Hát, ha ott egyszer probléma van, akkor sugárzás van.” Ezen kívül, Google-n kívül semmit nem tudnak róla.

Röviden, a társadalom elbutult. De még nem is ez a legijesztőbb. A legijesztőbb az, hogy ezeknek az embereknek döntési joga van. Mondjuk, annyi fény azért van az alagút végén, hogy ők maguk sem tudják, hogy mihez van joguk.

NO COMMENTS