Putyin

Putyin

532
0
SHARE
Október 7-én tölti be hatvanadik életévét Vlagyimir Putyin orosz államfő, akinek politikája csaknem másfél évtized óta meghatározza az ország és állampolgárai életét.
Putyin 1952. október 7-én született Leningrádban. 1975-ben szerzett jogi diplomát, majd az állambiztonsági szolgálat, a KGB titkárságán, elhárító részlegénél, később a hírszerzésnél teljesített szolgálatot. 1985-től öt évig Drezdában dolgozott, s alezredesi rangban tért haza, a KGB alkalmazásában 1991-ig állt. A “céggel” a moszkvai puccskísérlet miatt szakított, mert – szavai szerint – ha nem teljesíti a puccsistákat támogató főnökei parancsait, esküjével, ha teljesíti, lelkiismeretével kerül szembe.
Ezután korábbi jogprofesszora, a városi tanács elnöke, a liberális Anatolij Szobcsak tanácsadója lett. 1991 júniusától a Szentpétervárrá visszakeresztelt város polgármesteri hivatalában a nemzetközi osztályt vezette, 1994-től a városi önkormányzat elnökhelyettese volt.Miután Szobcsak 1996-ban vereséget szenvedett a helyhatósági választáson, Putyin egy másik liberális politikus, Anatolij Csubajsz miniszterelnök-helyettes hívására Moszkvába ment. Borisz Jelcin államfő környezetében, a fiatal reformerekből álló “szentpétervári lobbi” tagjaként részt vett az elnöki teendők koordinálásában. Jelcin 1998 júliusában őt nevezte ki a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójává, októbertől állandó tagja volt az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának, 1999 márciusában a Biztonsági Tanács titkára lett.Szergej Sztyepasin kormányfő menesztése után, 1999. augusztus 16-án az Állami Duma – az államfő ajánlására – Putyint választotta meg miniszterelnöknek. Jelcin már ekkor örököseként emlegette, s ígéretét beváltotta: amikor 1999. december 31-én lemondott, Putyint bízta meg ügyvezetőként az elnöki teendők ellátásával. A 2000. március 26-i elnökválasztáson aztán a kiszemelt utód biztos befutó volt: a szavazatok 52,94 százalékával lett államfő, több mint 23 százalékot “vert” a második helyezett kommunista Zjuganovra. Négy év múlva, 2004. március 14-én Putyin még magabiztosabban, a voksok 71,31 százalékával lett újból Oroszország elnöke.A korábban “szürke eminenciásként” elkönyvelt politikus – hívei szerint – szerénységével, emberközelségével, megbízhatóságával nyerte el a választópolgárok bizalmát, annak ellenére, hogy sokan vitatták a miniszterelnöksége, majd az államfősége idején kibontakozott második csecsenföldi háború jogosságát. 1999 decemberében az Eho Moszkvi rádió közvélemény-kutatása alapján ő lett Oroszországban az Év embere, s a későbbi felmérések hazája legnépszerűbb politikusának mutatták. Páratlan népszerűségnek örvendtek a Putyint dicsőítő dalokat éneklő plüssnyulak, a cukrászok csokoládéba öntötték figuráját, portréját nem csak szőnyegbe szőtték bele, de egyesek bőrükbe is tetováltatták. Sorozatban gyártották a Putyin-mellszobrokat, s Putyin-arcmással ékesített társasjáték is forgalomba került.

Putyin azon volt, hogy véget vessen a posztszovjet korszak Oroszországán eluralkodott káosznak, elnöksége idején az ország gazdasága – köszönhetően az olajár emelkedésének is – felfelé ívelt. Támogatói szerint rendet teremtett és sokak életkörülményén javított, bírálói viszont a demokrácia visszafogásával és a szabadság korlátozásával vádolták, továbbá azzal, hogy nem tett meg mindent a korrupció felszámolására.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

2008-ban az alkotmány értelmében Putyin már nem pályázhatott sorban harmadik alkalommal az elnöki tisztségre, ezért korábbi szentpétervári munkatársát, Dmitrij Medvegyevet jelölte a posztra. Medvegyevet meg is választották, s beiktatásának másnapján, 2008. május 8-án Putyin lett a kormányfő, s átvette a Kreml politikai bázisát képező Egységes Oroszország párt vezetését is. A hivatalos rangsorban ezután ugyan a második embernek számított, valójában kormányfősége idején is ő mozgatta a szálakat.

2012-ben bebizonyosodott, hogy a négy miniszterelnöki év – ahogy ezt sokan megjósolták – átmeneti kitérő volt: Medvegyev visszaadta neki a “kormánypálcát”. A 2012. március 4-i elnökválasztáson Putyin ismét magabiztos győzelmet aratott (64 százalék). Ezáltal immár semmi sem gátolhatja meg abban, hogy a hat évre kibővített elnöki periódus révén 2018-ig, s ha akkor ismét rá voksolnak, akkor akár 2024-ig ő legyen az államfő.

A meggyőző választási eredmény ellenére Oroszországban egyre fokozódik az államfővel szembeni elégedetlenség. Erre utalnak a putyini “irányított demokráciát” elvető, a választások szabályosságát kétségbe vonó ellenzéki tüntetések, akárcsak – a tiltakozási hullám extrém megnyilvánulásaként – a Pussy Riot-ügy, a női punkzenekar három tagjának egy Putyin-ellenes fellépése miatt történt elítélése.

Csappanó népszerűségét az elnök igyekszik látványos akciókkal növelni: már követte a szibériai tigris nyomát, fényképezkedett jegesmedvével, idén szeptemberben vezérmadárnak öltözve hat szibériai hódaru madarat indított el dél felé tartó útjukra egy maga vezette sárkányrepülőről.

NO COMMENTS