A Feketefejűek Háza

A Feketefejűek Háza

872
0
SHARE

Az UNESCO világörökségének részét képező Riga Óvárosának utcáin barangolva a középkori építészet kiválóságait nézhetjük meg.

A város felfedezését a Városháza térnél folytatva, a kelet-közép-európai újjáépítés egyik különleges, és egyben lenyűgöző példáját találjuk: a lett főváros talán legnívósabb épületét, a fényűző homlokzattal rendelkező Feketefejűek házát.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A Baltikum gyöngyszemeként emlegetett Riga egyik fő látványosságának számít.Sok mindent túlélt, csak a II. világháborús bombázásokat nem. Néhány évvel ezelőtt a romjaiból építették újjá, s a bejárati ajtó felett egy felirat arra figyelmeztet: Ha ismét elpusztulnék, jöjj és emelj ismét újjá.

A Feketefejűek Háza a XIV. században épült, a Német Lovagrend megjelenésével egyidőben, az első írásos emlék az épületről 1334-ből származik, amelyben a kereskedő céh épületeként jellemzik. A XV. Század végétől a Feketefejűek bérlik, majd a később a tulajdonukba is került, elnyerve ezzel mai megnevezését.

A XIII. század közepén alakult meg a Szent György Társaság, amely a fiatal, nőtlen, külföldi kereskedőket egyesítette. A frigyre lépés egyben a Társaságból való kizárást is jelentette. Amint névből kiderül, Szent György volt az egyesület patrónusa, később azonban Szent Móric lett.

A Móric név a mór “fekete” szóból ered (a görög mauron = fekete), így is ábrázolták hát, jelvényével, a szardíniai Szent Móric-rend keresztjével. Innen hát az épület elnevezése: a Feketefejűek Háza.

Maga a Társaság jelentős szerepet játszott, hiszen Riga, a Hanza Szövetség részeként fontos kereskedőhely volt. Számos orosz és svéd uralkodó is a Társaság vendége volt különböző időkben ? van amikor inkognitóban –  amit a különböző , ajándékba átadott portrék is mutatnak. 

Az építész ismeretlen, valószínű, hogy holland vagy német lehetett. Az épület kialakítása fokozatosan történt, az évszázadok során alakítottak rajta, díszítették.  

1941-ben a német csapatok földig rombolták, így a háború befejezése után a helyén egy kis tér volt. Az újjáépítés során megőrizték az épület XX. század eleji küllemét. 

Belülről is érdemes megcsodálni, múzeum működik benne.

 

 

 

NO COMMENTS