A grúz konyha előkelő helye Európában

A grúz konyha előkelő helye Európában

510
0
SHARE

Egy ismert amerikai lap, a Thrillist értékelése szerint, a grúz konyha Európában az első öt legnépszerűbb között foglal helyet.

Az értékelt 48 ország rangsorában konkrétan a negyedik helyen áll Grúzia, Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot követően, olyan gasztronómiailag szintén népszerű országokat megelőzve, mint: Németország, Belgium, Horvátország, Svájc, Portugália, Magyarország és Görögország.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

 

Grúzia az ősi fűszerútvonal központjában foglal helyet, amely összeköti Európát, a Közel-Keletet és Ázsiát, így az országban készített ételek hihetetlenül gazdag és egyedi módon használt gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesítettek, mint pl. a szárított körömvirág és a koriander kombinációja, melyet más régiókban nem alkalmaznak így együtt.

Az amerikai lap a grúz nemzeti konyha fő ételeként a „hacsapurit” nevezte meg, ami egy speciális sajtos lepény. „Ez az étel valóban annyira népszerű az országban, hogy Grúzia törekszik saját márkaként azt levédetni.” – jegyzik meg a cikk szerzői.

A finom grúz specialitások listáján szerepel még a  „khinkali” (kicsit a pelmenyi-re emlékeztet, de annál több), a „chakhokhbili”, ami szárnyashúsból készült ragut jelent, a „kuchmachi”, ami egy aprólékokból készült tál – esetében nem igazán tudni az összetételét, tartalmaz belsőségeket is. Ez egy leírhatatlan ízélmény, amelyben sertéshús, sült fokhagyma, koriander és gránátalmamag is van.

A 48 ország sorrendje megtekinthető a link alatt is.

 

Kuchmachi (Kucsmacsi)

NO COMMENTS