A moszkvai Teaház

A moszkvai Teaház

321
0
SHARE

Moszkva belvárosában sétálva feltűnik egy környezetéből kirívó, kínai stílusú épület.

Az épület 1893-ban épült Szergej Perlov megrendelésére. Testvéreivel ő volt korának legnagyobb teakereskedője, az önálló épület kialakítása Szergej önállósulási terveivel függött össze.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Az alsó szinten teabolt működött, míg felette lakrészek voltak: egy részükben ő maga lakott családjával, más lakásokat bérbe adott.

Alig készül el azonban az épület, mikor is teljes külső átalakítása mellett döntött: arra számított ugyanis, hogy a II. Miklós cár koronázási ünnepségére érkező kínai különmegbízott nála fog megszállni, amitől azt remélte, hogy javíthat kereskedelmi kapcsolatain. És valóban el is készültek időben a munkálatokkal, ám a kínai delegáció mégsem nála szállt meg, hanem szintén teakereskedő testvérénél.

Ezzel együtt az épület meghozta számára a sikert: cégének védjegyévé vált. Szergej a kezdetektől fogva a minőségi teák és gazdagabb közönség kiszolgálását helyezte a középpontba, így ő volt az első Oroszországban aki nem papírba, hanem díszes fémdobozokba mérte ki a teafüvet, az úri vendégeknek pedig kristályban. Testvérei ugyanakkor gyengébb minőségű, mindenki számára elérhető árú teákat kínáltak, így gyakorlatilag nem voltak egymás versenytársai.

A forradalom után megmaradt a teabolt, immár államosítva, az épületet azonban egyszer sem újították fel így életveszélyessé vált. Végül a 2000-es években az alapító Perlov család leszármazottja vágott neki a felújításnak és ma már újra régi fényében csodálhatjuk meg.

És hogy hol találják Moszkvában? Mjasznickaja ulica 19 a pontos cím.

NO COMMENTS