A Téli Palota belső képei 100 évvel ezelőtt

A Téli Palota belső képei 100 évvel ezelőtt

646
0
SHARE

A Téli Palota Szentpétervárott a Néva folyó partján épült fel 1754 és 1762 között Bartolomeo Francesco Rastrelli (1700–1771) olasz építész tervei alapján.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A palota görög kereszt alakú udvar köré szervezett, kétemeletes épület. Homlokzata tagolt, ún. nagyoszloprend az emeleteket átfogó párkányokkal. Rastrelli enteriőr jellegű barokk stílust valósított meg. A külső felületek alapszíne jelenleg zöld, és erre fehéren rajzolódnak rá a hangsúlyozni kívánt részletek, a gazdag aranyozással díszített tagozatok. (Eredetileg sárga, majd piros volt az épület a forradalomig.)

Az 1917-es októberi orosz forradalom kitöréséig a mindenkori uralkodó használta, 1917 júliusától novemberéig az Ideiglenes Kormány székhelye volt. 1918-ban az épület egy része, majd 1922-ben a teljes Téli Palota az Ermitázs múzeumé lett. Állandó kiállításai a világ minden részéről vonzzák a turistákat. Az épület, vagyis az Ermitázs ma a világörökség része.

A különböző termek funkcióit is láthatjuk, ha a képekre kattintunk.

(Alekszandr Fjodorovics Kerenszkij (Szimbirszk, 1881. május 4. – New York, 1970. június 11.) orosz mérsékelt szocialista és polgári politikus. Az 1917-es februári forradalom során jelentős népszerűségre tett szert és hamarosan az ország miniszterelnöke, valamint a fegyveres erők főparancsnoka lehetett. Kormánya azonban nem tudott megfelelni a társadalmi elvárásoknak és fokozatosan elveszítette a népszerűségét. A bolsevikok ellen való fordulása jelentősen hozzájárult az 1917-es októberi orosz forradalom kitöréséhez és saját bukásához. Ezt követően száműzetésbe kényszerült.)

Részletesen korábban bemutattuk már az épületet, mint múzeumot. A link alatt találjuk a cikket.

Forrás: wikipedia.org; livejournal.ru

Fotók: liveinternet.ru;humus.livejournal.ru; hellopiter.ru

NO COMMENTS