A Vörös Hadsereg A. V. Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttese

A Vörös Hadsereg A. V. Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttese

1241
0
SHARE

A legnagyobb katonai művészegyüttes Oroszországban.

1- Alekszandrov Együttes

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Történetük:

Alakulásuk, születésük napját 1928. október 12-re teszik, amikor első előadásuk volt mindössze 12 fővel a Vörös Hadsereg központi épületében. A ’30-as évek közepére a tagok létszáma 300 főre nőtt, és hírnevük eljutott az orosz határon túlra.

1978-ban 50. születésnapján az együttes megkapta a legmagasabb szakmai minősítést, akadémiai kórus lett belőle. Jelenleg teljes nevén „A Vörös Hadsereg A. V. Alekszandrov Kétszeres Akadémiai Ének – és Táncegyüttes titulust viseli.

Az együttes első művészeti vezetője és rendezője a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium professzora, a SZU nemzeti művésze, zeneszerzője és vezérőrnagya: Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov volt, aki 19 évig irányította az együttest.

3- Alekszandrov Együttes

1946-1987 között fia, Borisz Alekszandrovics Alekszandrov vezérőrnagy, a SZU nemzeti művésze, számos állami díj kitüntetettje folytatta édesapja áldozatos munkáját.

Jelenleg az együttes 186 állandó tagból áll a következő megosztásban: 64 kórustag, 9 szólista, 38 zenekari tag és 35 fő a vegyes tánccsoport létszáma. Az együttes minden tagja speciális zenei és koreográfiai képzésben részesül.

7- Alekszandrov Együttes

A kórus jelen pillanatban is a világ egyik legelismertebb férfikórusa. Egyesíti a harmóniát az akadémiai kórus tiszta hangzásával, a nemzeti érzelemvilággal, spontaneitáson alapuló népies játékossággal, melyeket igazol a magas szintű énektudás.

2- Alekszandrov Együttes

A tánccsoport koreográfiái is ezt a szintet igyekeztek kialakítani és követni. A szólisták, a kórus és a tánccsoport munkájának sikere nagymértékben függ a rugalmas, sajátos hangzású zenekaruktól, amely egyedülálló összetételét tekintve, hiszen az sikeresen ötvözi az orosz népi hangszereket – a domrát, balalajkát, tangóharmonikát – a fa- és rézfúvósokkal.

glamur.co.il

A Nagy Honvédő Háború idején az együttes több mint 1500 alkalommal lépett fel ténylegesen a hadseregben. A hagyomány szerint ma is fellépnek a hadsereg különböző rendezvényein vagy konkrét harci helyszíneken, ún. „forró pontokon”. Ezen kívül a világ számos országában szerepelnek műsoraikkal. Oroszországon kívül kb. 70 országban adtak már sikeres koncertet: Európában, Ázsiában, Afrikában és Amerikában, mindenhol óriási sikerrel.

8- Alekszandrov Együttes

2004-ben az együttes exkluzív koncertet adott a Vatikánban a születésnapját ünneplő II. János Pál pápa tiszteletére, 2005 januárjában pedig részt vett az Auschwitz felszabadításának 60. évfordulójára rendezett megemlékezésen. Szerepeltek az „Orosz tél Angliában” című fesztivál megnyitóján valamint a Nagy Honvédő Háború 60. évfordulójára, a Győzelem 60. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségeken minden hős városban és településen. Emellett különféle nemzetközi eseményekre is hívták már őket.

9- Alekszandrov Együttes

Az együttes repertoárja meghaladja a kétezer művet. Ezek hazai zeneszerzők dalai, népdalok, táncok, katonatáncok, egyházi zenék, orosz és külföldi zeneszerzők klasszikus műveitől a modernebb zenékig bezárólag.

5- Alekszandrov Együttes

Fergeteges műsorukat a magyar közönség is több ízben élvezhette már Budapesten és több nagyvárosban is. Minden hang, mozdulat, szín, kép a profizmus csúcsa volt.

A felvétel Oroszországban készült, ehhez hasonló volt a magyar 2013-as előadás is.

 

Forrás: A Vörös Hadsereg A. V. Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének hivatalos honlapja

Képek forrásai: youtube.com; aroundprague.cz; pch.xxc.ru; tuvaculture.ru; omfil.ru; выкса.рф; ulpressa.ru; ruspesn.ru; glamur.co.il

NO COMMENTS