Alaszka eladása: Az orosz történelem legrosszabb üzlete

Alaszka eladása: Az orosz történelem legrosszabb üzlete

395
0
SHARE

Oroszország és az Egyesült Államok kormánya 1867. március 30-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében 7,2 millió dollárért orosz fennhatóságból amerikaiba ment át Alaszka. Az oroszok kezdetben úgy tartották, jó üzletet kötöttek – míg 1896-ban ki nem derült, hogy a Klondike folyó egyik mellékágánál aranyat rejt a föld, nem is keveset.

Évszázadokon át keresték a hajósok azt a tengeri – úgynevezett északkeleti – átjárót, amely Szibéria északi partvidéke mentén vezet az Atlanti-óceánról a Csendes-óceánra. Hosszú ideig azt sem tudták, hogy van-e szárazföldi összeköttetés Ázsia és Amerika között.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Bering megtalálta a szorost

1728-ban az orosz haditengerészet dán kapitánya, Vitus Jonassen Bering egyértelműen megállapította, hogy a két kontinens között nincs szárazföldi összeköttetés, majd négy évvel később egy orosz hajó fel is térképezte Alaszka északnyugati partjait.

A Bering útja után Orosz-Amerikának elkeresztelt, a cár fennhatósága alá került területen 1781-ben létesült az első állandó orosz település, amelynek már iskolája és temploma is volt. I. Pál cár 1799-ben kormányzót nevezett ki, akinek székhelye a mai Sitka helyén lévő Novo-Arhangelszk lett, s életre hívta az Orosz-Amerikai Társaságot,amely kizárólagosságot kapott a rendkívül jó minőségű alaszkai szőrmével való kereskedésre, de ennek fejében újabb és újabb területekre kellett kiterjesztenie az orosz ellenőrzést.

A jobbára a part mentén és a szigeteken maradó oroszoknak azonban a 19. századtól komoly versenytársakkal kellett szembenézniük: Kanada felől megjelentek a britek, majd az amerikaiak is.

A briteknek nem kellett

Az orosz kormányzat – a vesztes krími háború után különösen – egyre komolyabban kezdte fontolgatni, hogy feladja a ráfizetéses kolóniát, amelynek ellátása egyre nagyobb összegekbe került, a túlvadászat miatt ráadásul a prémek minősége is romlott.

Az oroszok a hatalmas területet végül értéktelennek, stratégiai szempontból védhetetlennek tartották, úgy vélték, jobb, ha megszabadulnak tőle.

Alaszkát először a briteknek kínálták fel, de ők nem éltek a lehetőséggel, William Henry Seward, Andrew Johnson elnök külügyminisztere viszont hajlott az egyezségre.

Hektáronként 5 cent

Az oroszok washingtoni nagykövetüket, Eduard de Stoeckl bárót bízták meg a tárgyalásokkal. A szerződést hónapokig tartó egyezkedés után, 1867. március 30-án írták alá, a 7,2 millió dolláros ár körülbelül 5 centet jelentett hektáronként. A közvélemény kedvezően ítélte meg Alaszka megvételét, de a takarékos kongresszus meggyőzése az akkoriban csillagászatinak számító összeg megszavazásáról nem ment könnyen.

Zászlócsere

Orosz-Amerika hivatalos átadása még a törvényhozási döntés előtt, 1867. október 18-án megtörtént, amikor Novo-Arhangelszkben Lovell Rousseau amerikai tábornok és Alekszej Pescsurov orosz fregattkapitány jelenlétében ágyúk sortüzétől kísérve levonták az orosz és felvonták az amerikai zászlót, s ezzel egyidejűleg felszámolták az Orosz-Amerikai Társaságot.

A területen élő mintegy 700 orosznak felajánlották az amerikai állampolgárságot, de többségük nem élhetett ezzel, mert a bevonuló amerikaiak elüldözték őket.

Kacsa

Az orosz sajtóban rendre felbukkan olyan információ, hogy az eladási szerződés csak 99 évig érvényes, így a terület visszajár Oroszországnak, ennek azonban nincs alapja.

 

NO COMMENTS