Ánya blogja: És ti imádkoztok Párizsért?

Ánya blogja: És ti imádkoztok Párizsért?

1059
0
SHARE

Ma elkezdődött egy profilkép-verseny, amelyben egyre-másra változtatják az emberek „pray for Paris”-ra és francia zászlóra az avatarjukat. Aztán a profilkép-csere után egyből töltik fel a vidám családi fotókat egy étteremből vagy egy strandról – de hát mindenki máshogy gyászol vagy imádkozik. A lényeg, hogy a divatnak megfelelt.

Aztán, miért nem imádkoztak ugyanők Líbiáért, amikor Sárközy bombázni kezdte őket, mert Kadhafi nem adta meg a tartozását? Miért nem imádkoznak Szíriáért? Hát Jemenért? Esetleg nincsenek tisztában azzal, hogy mi történt tegnap? Gondolkodni kéne. Lehet, hogy valamikor azt kellett volna kiírni, hogy „pray for Libya” és megérteni, hogy embert ölni – akármilyen is – rossz. Mindenhol. A távoli Líbiában, meg az „európai” Franciaországban is.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

És szeretnék köszönetet mondani a kevéssé népszerű Orbánnak, hogy nem hallgatott a brüsszeli és az itthoni röfögésekre, amikor nem engedte be a „menekülteket” Magyarországra, vagy előtte, amikor gyalog vagy busszal indította őket tovább. Simán lehet, hogyha ezt nem tette volna meg, akkor most a „pray for Budapest” terjedne vírusszerűen.

Persze, emlékszem a Charlie Hebdora. „Je suis Charlie” – januárban ezen avatar alapján töröltem az ismerőseimet. Nemrégiben ez az újság készített karikatúrát a terroristák által felrobbantott orosz repülőről (apropó, miért nem imádkoztak Oroszországért?).

Az oroszok nem igazán értékelték a poént, a főszerkesztő erre azt mondta, hogy ők abszolút bármiről csinálhatnak karikatúrát, semmi sem számít „szentségtörésnek”. Oké, tehát akkor most hétfőn lesz a párizsi merényletekről is egy karikatúra sorozat? És akkor miért nem láttam karikatúrát arról, ahogy szitává lövik az újság szerkesztőségét? Nem lett volna ez is szuper téma? Szóval, mi várunk, Charlie. Nem fogok rajta nevetni, mert ez nem az én szinten, de várom.

Meglepő, hogy azok az emberek, akik „je suis Charlie”-k voltak, utána azt kiabálták, hogy „ők menekültek”, most meg, hogy „pray for Paris”. Komolyan nem látnak összefüggést? Nem értik, hogy egyszerre nem lehetnek Charliek és bevándorló-pártiak? Szerintem, őket meg kell gyógyítani. Vagy csak meg kell nekik mutatni a híreket. És igen, az embereket, természetesen rettentően sajnálom, csak nem imádokozom Párizsért. Én azért imádkozom, hogy a vezetők megértsék, hogy mit tettek. („Önök felfogják, hogy mit tettek?” – V. V. Putyin 2015.09.28. ENSZ) És talán végre meg kellene oldani a problémát. Különben nőni fog azon városok száma, amiért imádkozni kell majd.

NO COMMENTS