Az Arany Gyűrű turista útvonal

Az Arany Gyűrű turista útvonal

211
0
SHARE

Az orosz fővárost körülvevő történelmi városokon átívelő útvonalat nevezik Arany Gyűrűnek. Hagyományosan nyolc várost sorolnak ide: Szergijev Poszad, Pereszlav-Zalesszkij, Rosztov Velikij, Jaroszlavl, Kosztroma, Ivanovo, Szuzdal és Vlagyimir. Manapság léteznek más településeken átívelő útvonalak is, de az eredeti változat továbbra is legismertebb és legnépszerűbb.

Az elnevezés Jurij Bicskov újságíró nevéhez fűződik, 1967-ben ő publikált egy beszámoló sorozatot az ősi településekről.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Szergijev Poszad az orosz orthodox egyház központja és hívőinek zarándokhelye, innen indult harcba az Arany Hordát legyőző Dmitrij Donszkoj fejedelem, és itt nyugszik Borisz Godunov cár is. Látnivalóiról, történetéről részletek itt.
Rosztov a 7. században jött létre és kezdetben finnugor merják lakták. Az orosz őskrónika (Elmúlt idők krónikája) már mint jelentős központot említi.
Pereszlavl-Zalesszkij alapítója Jurij Dolgorukij. Nevét az akkor jelentős fejedelemség központjáról, a ma Ukrajnához tartozó Perejaszlavlról kapta; valamint arról, hogy az „erdőn túl”  (az Oka és Moszkva folyók közén) helyezkedett el.
Jaroszlavl a legrégebbi Volga-menti település, melyet Bölcs Jaroszlav kijevi fejedelem alapított rosztovi uralkodása idején 1010-ben. Kosztroma ősi kereskedőváros a Volga partján. Ivanovo pedig az orosz textilipar központja, mellette találjuk az orosz népművészet jellegzetességét a palehi manufaktúrát, ahol a lakkfestéssel díszített fadobozok készülnek.
A krónikák először 999-ben említik Szuzdalt, az orosz őskrónika szerint pedig 1024-ben pogánylázadás tört ki a városban. A 12. században, Jurij Dolgorukij nagyfejedelem idején a Rosztov-szuzdali fejedelemség központjává vált.
Vlagyimir, avagy a fehér város, az azonos nevű nagyfejedelemség központja, nevét a kijevi fejedelemről kapta.

NO COMMENTS