Az Arbát utolsó lovagja

Az Arbát utolsó lovagja

724
0
SHARE

Sokan nem is veszik észre, hogy egy lovag tekint le megvetően a moszkvai sétálóutcán járókra – egy városi legenda szerint róla mintázta Mihail Bulgakov Korovjov alakját  a Mester és Margaritában.

Az orosz főváros lakói jól ismerik Jevgenyij Agranovics sorát „Az Arbát utolsó lovagja áll a 35-ös házon” és a valósságban is ott látjuk. Pontosabban kettőt, történetük viszont nem ismert, noha az ilyen ábrázolás nem jellemző a moszkvai építészetre. A városiak szerint az egyik lovagról (amely lefelé néz) formázta Korovjov alakját Mihail Bulgakov.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Hogy is van a regényben?
„A Verébhegyet ócska cirkuszi gúnyában elhagyó Korovjov-Fagót helyében most mosolytalan, komor arcú, sötét bíborlila palástos lovag csörgette halkan paripája aranyláncát. Állát mellére szegte, nem nézett föl a holdra, a föld sem érdekelte, a maga gondolatait szőtte, amint Woland oldalán vágtatott.
– Hogyhogy ennyire megváltozott? – kérdezte Margarita Wolandtól; halk hangját túlharsogta a szél süvítése.
– Ez a lovag valaha tapintatlanul tréfálkozott – felelte Woland, Margaritára fordítva egyenletes tűzben égő tekintetét.
– A világosságról meg a sötétségről beszélve olyan szójátékot gyártott, amely nem volt egészen szerencsés. Vezeklésül ezért valamicskével többet és tovább kellett mókáznia, semmint képzelte. De ma a leszámolások éjszakája van. A lovag megfizetett tréfájáért, számlája lezárult.”

Maga a ház 1912-ben épült egy gazdag kereskedő, Anna Filatova megrendelésére aki elit bentlakásos iskolának szánta az épületet. Márvány lépcsőház, bőrfoteles liftek, tágas lakások várták a diákokat. Nem sokáig, a forradalom után kommunális lakásokat nyitottak benne, földszintjén pedig színész klub alakult. Utóbbi mindmáig megőrizte funkcióját, a lakások helyén pedig ma már irodák működnek.

NO COMMENTS