Az újjászülető Alekszandrov Együttes

Az újjászülető Alekszandrov Együttes

1050
0
SHARE

Gondolatok egy rövid hír hallatán

Olvassuk a Tassz hírei között a már várt közlést az újonnan felállt Alekszandrov Együttesről. Örülünk. Igen, ez egy hihetetlenül fegyelmezett nép, óriási akaraterővel és teherbírással. Pedig gyászolnak, vessünk csak egy pillantást az együttes honlapjára.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A tragédia után 3 héttel kezdték el válogatni közel 2000 jelentkezőből az új tagokat. 18 és 45 év közötti képzett szólisták, karénekesek, zenészek, balett-táncosok közül válogattak. Január 16-25-ig minden nap (beleértve a hétvégét is) 11 és 18 óra között hallgatták meg és választották ki az új művészeket. Ahogy Nyikolaj Pankov honvédelmi miniszterhelyettes fogalmazott az új együttes első koncertjén Moszkvában, február 16-án: „A legjobbakból választottuk a legjobbakat.”

Nézem ezeket az elszánt művészarcokat. Figyelem az új karmester és művészeti vezető, Gennagyij Szacsenyuk ezredes fegyelmezett mozdulatait. Hallgatom a jól ismert szólistát, Vagyim Ananyevet, és nem tudok nem gondolni arra, vajon mekkora lelki erő kellett újra színpadra állni és énekelni egy olyan együttesben, ahol a régi társak közül alig maradt valaki?

Alekszandrov Együttes. Kicsiben mintáznak egy országot. Így kell talpra állni, mutatják meg a világnak, és azt is, hogy ehhez ma már ideológiára, politikára sincs szükség. Egyszerűen ilyen emberek ők, ilyen nép. Örök túlélők, örök újrakezdők.

 

Figyelem őket, várom a budapesti előadást. Nagyszerű lesz, már most tudom. De az ismert arcok hiányozni fognak így is. Nem lehet feledni őket, és persze nem is kell. Történetükhöz 2016. december 25-ét is hozzáírják immár. Így lesznek ők a lassan 90 éve értéket őrző, hazaszerető emberekből álló együttes. A halhatatlan katonák kórusa, a bajtársiasság szimbóluma.

Azt gondolom, ezzel leáldozott a „ruszkizás” időszakának a kultúrkörökben. Ki tudja, lehet, hogy ez a tragédia kellett a világnak, hogy ráébredjen minderre?

Felhasznált fotók, videók: youtube.com, news2.ru

NO COMMENTS