Bezárják a nevickei várat

Bezárják a nevickei várat

39
0
SHARE

Balesetvédelmi céllal felújítási munkálatok kezdődnek a történelmi emlékhelyen, ezért kell lezárni egy időre a vár területét.

Ungvártól mintegy 12 kilométerre, a Vajda-patak és az Ung-folyó által közrefogott 260 m magas vulkanikus sziklán magasodik a nevickei várrom. A hajdanán az Uzsoki-hágóhoz vezető út őrzését szolgáló vár sokszor cserélt gazdát. Keletkezése egészen a XII. századig nyúlik vissza: ekkor már egy földvár igyekezett biztosítani a magyar királyi érdekeket.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Később az erődöt folyamatosan építették, bővítették, elsőként egy kör alakú lakótornyot emeltek hozzá kőből. A várat 1279-ben IV. László az Aba családnak ajándékozta, akik négyszögletes toronnyal erősítették meg azt. Következő ura Károly Róbert volt 1317-ben, majd 1328-ban a Drugethek tettek szert rá. A gyakorta cserélődő várurak folyamatosan bővítették, erősítették az építményt. Végül a XVI. században nyerte el végleges alakját.

A XVI. század második felében a várat birtokló Drugeth család két pártra szakadt, s az erőd hol a család egyik, hol pedig a másik részének igényeit szolgálta. 1619-ben Bethlen Gábor, majd 1644-ben I. Rákóczi György vette be. A vár utolsó ura attól való félelmében, hogy a császáriak a vele folytatott háború során esetleg felhasználják ellene, leromboltatta. A híres vár azóta romokban hever.

SHARE
Previous articleFacsipkék

NO COMMENTS