Dolhai várkastély

Dolhai várkastély

123
0
SHARE

A kárpátaljai Dolha (Dovhe) 28 kilométerre van Ilosvától a Borzsa folyó partján. A község központjában áll Máramaros egyik legszebb barokk műemléke, a dolhai várkastély, nem messze a turulmadaras emlékműtől.
A kastély, melyet napjainkban Teleki-kastélyként tartanak számon, egy 15. századi vár helyén épült. A Dolhayak várát Mátyás király a család hűtlensége miatt 1471-ben leromboltatta. A mostani várkastély Dolhay György idején épült a 17.. század első felében, pincéjében még fellelhetők a középkori vár maradványai.

A Dolhayak kihalása után az uradalom gróf Teleki László tulajdonosa lett, aki átépítette a kastélyt. A barokk kastély 1712-1722 között épült. A század közepén várszerű erődítménnyé alakították, nyolcszögű sarokbástyákkal erősített, lőréses védőfallal vették körül.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Az épületegyüttes négyzet alaprajzú, négy sarkán nyolcszögű, sátortetős bástyák állnak. Lőréses falai 65×65 méteres négyzetet zárnak be, délnyugati oldaláról nyolcszög alaprajzú kapubástyát emeltek.

Maga a várkastély téglalap alaprajzú és az erődítmény északnyugati falához csatlakozik. Az építmény földszintes, barokk stílusú manzárdtetővel fedett, főhomlokzata rizalittal és falpillérekkel tagolt.

Az északkeleti erődfalhoz egy hosszúkás gazdasági épület csatlakozik. 1946-tól napjainkig egészségügyi intézmény, megyei tüdőszanatórium működik a kastélyban. Az épület elhanyagolt, lepusztult, parkja rendezetlen, ám részben még ma is megőrizte eredeti jellegét.

NO COMMENTS