Eurovízió: Végleges az orosz bojkott

Eurovízió: Végleges az orosz bojkott

328
0
SHARE

Oroszország képviseletében a 27 éves Julija Szamojlova versenyzett volna az idén májusban az ukrán fővárosban, Kijevben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon. Az ukrán biztonsági szolgálat azonban megtiltotta számára a beutazást, mivel a gyerekkorában kerekesszékbe kényszerült, mozgássérült énekesnő 2015-ben fellépett az Oroszország által elcsatolt Krím félszigeten, és ezzel megsértette azt az ukrán jogszabályt, amely szerint a Krím félszigetre csak ukrán területről, az ukrán hatóságok engedélyével szabad beutazni. Emellett Szamojlova közösségi oldalán több ukránellenes posztot jelentetett meg a Krím-félsziget kapcsán.

Szamojlova helyett nem is indul más: Oroszország nem vesz részt az idei Eurovíziós Dalversenyen és nem is közvetíti azt. A versenyt rendező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) hivatalos sajtóközleménye szerint ez azt jelenti, hogy az oroszok nem fognak részt venni az idei versenyen.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Az  EBU írásából kiderült, hogy két ajánlatot is tettek az oroszoknak: részt vehettek volna a versenyben műholdas közvetítéssel, vagy megváltoztathatták volna indulójukat egy olyanra, aki legálisan beutazhat Ukrajna területére, ezeket azonban Moszkva visszautasította.

NO COMMENTS