Ezért zuhanhatott le az Alekszandrov együttes gépe

Ezért zuhanhatott le az Alekszandrov együttes gépe

1580
0
SHARE

Műszaki hiba, túlsúly, rossz üzemanyag, pilótahiba vagy robbanás: pro és kontra érvek. Egyelőre nincs hivatalos verziója a tegnap reggeli repülőszerencsétlenségnek, a szakértők elemzései eltérőek. A közlekedési minisztérium a műszaki hibát tartja a legvalószínűbb oknak,

Ami bizonyos: a gép a Szocsi melletti Adlerben történt tankolás után, felszállás közben zuhant le. Nem adott le vészjelzéseket és a diszpécsernek sem jelzett bárminemű rendellenességet. A gép fekete dobozai nem voltak jelzőkkel ellátva, egyelőre nem találták meg azokat. Az előzményekről itt és itt olvashat.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A katasztrófa lehetséges okai:

Pilótahiba: nem zárható ki, de kevésbé valószínű, mivel rendkívül gyakorlott pilóták vezették a gépet.

Robbanás, terrorcselekmény: Nincs arra utaló jel, hogy terrorcselekmény történt volna, ugyanakkor a nagy körzetben szétszóródott roncsok és a vészjelzés hiánya arra utalhatnak, hogy robbanás történt a fedélzeten. A robbanás (ha volt olyan) bekövetkezhetett műszaki okok miatt is).
A repülőt a Moszkvai Cskalovszkij repülőtéren történt indulás előtt átvizsgálták. A gép eredetileg nem Szocsiban vételezett volna üzemanyagot, így alig néhányan tudhattak erről.

Emberi hanyagság: Igen sokféle lehetséges okot sorolnak fel a megszólaltatott szakértők, melyek mindegyike vezethetett katasztrófához. Ezek között szerepel a túlsúly (túl sok üzemanyagot tankolhattak), rosszul osztották el a rakományt, rossz minőségű üzemanyaggal töltötték fel, tankolás közben víz került a hajtóművekbe. Ezek mindegyikét jelenleg vizsgálják a hatóságok.

Műszaki hiba: Elsősorban az elektronikai rendszer vagy a stabilizátor mondhatta fel a szolgálatot és vált a repülőgép irányíthatatlanná ebben az esetben. A TU 154-es egy közel ötvenéves modell, a lezuhant jármű 33 esztendős volt és két éve esett át teljes felújításon.

Az együttest 1928-ban alapították, részletesen itt és itt olvashat róla.

NO COMMENTS