Grúz döntés az ember és környezete védelmében

Grúz döntés az ember és környezete védelmében

298
0
SHARE

Az új szabályozás már az ősszel életbe lép.

Grúziában 2017. szeptember elsejétől tilos lesz olyan polietilén csomagolóanyagot használni, amelynek vastagsága kisebb, mint 10 mikron, 2018. szeptember elsejétől pedig ez az érték 15 mikrontól számít.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A Környezetvédelmi Minisztérium szerint ezek a csomagolóanyagok szennyezik leginkább a környezetet, ennek ellenére széles körben használják. Tény, hogy a műanyag nem bomlik le, a polietilén táskák, szatyrok pedig általában eldobhatók, ezért valós veszélyt jelentenek a környezetre és közvetlenül az emberre, mert gyakran bekerülnek a folyókba, a toxikus anyagok pedig a vízbe.

Ez az anyag nagyon káros a vadon élő állatokra is. A nemzetközi statisztikák szerint évente mintegy egy milliárd! a száma azon állatoknak, madaraknak, amelyek az ember által a szemétbe került műanyag zacskók miatt mérgezés következtében pusztulnak el. Továbbá nem oldja meg a problémát a polietilénből készült ezen termékek hulladéklerakóban való elhelyezése sem, mivel azok égetése is káros a környezetre. Valamint befolyásolják az üvegházhatást és a globális felmelegedést is.

 

Tekintettel arra, hogy Grúzia minden polgára szinte naponta elhasznál néhány műanyag zacskót, és ez a szemét a végén a hulladéklerakóban köt ki, így nem veszélytelen az emberi egészségre és környezetre – nyilvánvaló, hogy a probléma nagyon komoly.

Mióta kiderült, hogy a PE egy örökké fennmaradó szemét, – ami megsemmisíthetetlen anélkül, hogy senkinek se ártsanak vele – felvették a grúz környezetvédők is a harcot ellene.

A probléma gyors megoldását már 2016-ban tárgyalta a grúz Környezetvédelmi Minisztérium, ugyanakkor kijelentette, hogy az azonnali megoldás azért is nehéz, mert túl gyorsan kellett volna a műanyag csomagolóanyagokat papírra cserélni, amit szinte alig gyártanak Grúziában. Ezen túlmenően pedig súlyos problémákat jelentene azon cégeknél, amelyek aktívan használnak polietilént. Ezért a minisztérium úgy döntött, hogy erről a kormány fog dönteni, figyelembe véve az összes érintett fél érdekét, beleértve az üzleti érdekeket is.

 

Forrás: georgialand.info

NO COMMENTS