Irkutszk: A kereskedők és száműzöttek városa

Irkutszk: A kereskedők és száműzöttek városa

123
0
SHARE

Egyike azon kevés oroszországi helyeknek, ahol a hagyományos faépítészet remekei megmaradtak.

Irkutszk helyén 1661-ben kozákok építettek egy cölöpvárat az Angara és Irkut folyók találkozásánál, elsősorban a szibériai szőrmekereskedők védelmére. A település már 1684-ben városi jogokat kapott. A Moszkvából kiinduló szibériai út 1760-ban érte el a várost. Ettől kezdve fontos kereskedelmi központ, különösen, hogy akkor törölték el a szőrmeexport cári monopóliumát, így Szibéria kincsei és a kínai import áruk fontos átrakodópontja. Ennek köszönhetően lett Irkutszk számos orosz kereskedődinasztia bölcsője.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A kereskedelem mellett Irkutszk az Orosz Birodalom száműzötteinek fontos elosztópontja volt. Itt megfordult a dekabristáktól kezdve a bolsevikokig majdnem minden politikai száműzött. A száműzötteknek és a kereskedelemnek köszönhetően a város a 19. századtól jelentős kulturális központtá vált.

1879-ben egy óriási tűzvészben elpusztult a város háromnegyed része, de még így is azon kevés oroszországi települések közé tartozik, ahol nagy számban fellelhetők a hagyományos faépítészet remekei. Irkutszk esetében ez jelenleg közel 800 épületet jelent.

Szibériai városok sorozatunkat itt találja.

A kereskedelemnek köszönhetően ideiglenesen vagy állandó jelleggel számos nemzet tagjai telepedtek le a városban, így az orthodox templomok mellett mindegyik vallás képviselve van, sőt az óhitűeknek is megvannak a maguk vallási helyei.

 

 

NO COMMENTS