Kárpátaljai fenyő áll majd a Vatikánban

Kárpátaljai fenyő áll majd a Vatikánban

706
0
SHARE

A héten második alkalommal tanácskoztak Ungváron Kárpátalja vezetői azon fenyőfa kivágásáról, amely idén Karácsonykor díszíti a Szent Péter teret, a Vatikánban.

Az Olekszandr Ledida kormányzó vezette megbeszélésen arra jutottak, hogy már csütörtökön nekikezdenek a rahói járásban található Tiszabogdány (Bohdan) hucul nemzetiségű község mellett álló fenyőfa felkészítésének, a kivágásra és helikopteres szállítására. A 30 méteres fenyő szakszerű kivágásához az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának speciális egysége huzalokkal rögzíti a fa ágait, hogy azok a szállításkor ne sérülhessenek. A kötözés várhatóan két és fél napig tart majd, a katasztrófa-elhárítók addig a fenyőfa mellett felállított sátrakban fognak lakni. A kiszemelt fa ugyanis egy hegy tetején áll, a lakott területtől meglehetősen távol. A helyi erdészek szerint a közel fél méter átmérőjű törzzsel bíró fenyő 720 ággal rendelkezik. Ezek közül a nagyobbak súlya eléri a 10-12 kilogrammot is.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Lesz egy próbafa is: A közelben egy 25 méter magas fán gyakorolják majd az előkészítési, vágási és szállítási műveleteket. A főpróba pénteken lesz, míg a vatikáni fa tényleges kivágása november 24-én történik majd.

Egy szlovéniai cég szállítja Rahótól Vatikánban a fát, amelynek már komoly gyakorlata van a vatikáni karácsonyfák közúti szállításában. A fenyőt előbb az ukránok Rahóig viszik helikopterrel, ahol a szlovének átveszik a fát. A mintegy négy tonnás fa szállítása Rómáig 30 ezer euróba kerül.

NO COMMENTS