Kijevi torta

Kijevi torta

1153
0
SHARE

Keletkezésének legendája szerint igazából egy édes tévedés. 1956- ban a kijevi Marx Károly tortagyárban a cukrászok tévedéseként jött létre. Egyszer a másnapra előkészített tojásfehérjét elfelejtették a hűtőkbe tenni, hogy elrejtsék kollegáik mulasztását, a következő műszak felhasználta a tortakészítéshez, és ezt a megkeményedett tojáshabos tortát elnevezték Kijevinek.  A hivatalos verzió szerint a Kijevi torta 1973 ban lett levédve mint találmány és mindmáig gyártják.

Az idők folyamán változtak a torta bizonyos hozzávalói. Például jelenleg  mogyoróval készülnek a tortalapok az eredeti keshudiós változat helyett. Ám népszerűsége továbbra is töretlen az egész posztszovjet térségben.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Az állami szabvány szerinti recept a következő:
Lapok: 5 tojás fehérje, 45 gramm liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 150 gramm dió, 185+50 gramm cukor
Krém: 200 gramm cukor, 1 tojás, 150 ml tej, 250 gramm vaj, 10 gramm kakaó, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál konyak

kijevi-torta-2

A tojásfehérjét hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakára, majd másnap reggel keverjük össze a 45 gramm lisztet a megpörkölt, apróra vágott dióval és 185 g cukorral.

A fehérjét a megszokott módon mixerrel felverjük kemény habbá, belekeverjük a vaníliás cukrot az 50 g cukorral, még egyszer alaposan felverjük, majd óvatosan összekeverjük a dióval. Két, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, az átlagmagassága a lapnak 2 cm legyen.
150 fokon kell kisütni a lapokat, amiket hagyjuk pihenni, hogy stabilabb legyen a szerkezete és csak azután húzzuk le róla a papírt.

kijevi-torta-3

A krémhez a lisztet csomó-mentesre kikeverjük kevés tejjel. A maradék tejet felfőzzük, és még mielőtt felforrna, folyamatos keveréssel beleöntjük a lisztes habarást. Sűrűsödésig főzzük, kavargatva, hogy le ne égjen. Kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd elegyítjük a már kihűlt főzött résszel. A teljesen lehűlt lapokat betöltjük, miközben nagyon odafigyelve, majd finom mozdulatokkal lenyomjuk a diós lapokat. Másnapig hűtőben hagyjuk összeérni.

kijevi-torta-5

kijevi-torta

NO COMMENTS