Kolomenszkoje, a cárok nyári rezidenciája

Kolomenszkoje, a cárok nyári rezidenciája

447
0
SHARE

A Moszkvában található Kolomenszkoje városrész fő nevezetességét néztük meg: a Kolomenszkojei parkot és a hozzá kapcsolódó mintegy két tucat történelmi emlékművet. A létesítmény régen cári rezidencia volt az akkor Kolomenszkoje falu nevet viselő helyen (és NEM összetévesztendő a Moszkva melletti Kolomna településsel, ami ugyancsak gyönyörű) ami ma már Moszkva városrésze. Ez egy hatalmas szabadtéri művészeti, történelmi, építészeti park területén található.

Kolomenszkoje korábban önálló település volt, határában állt az orosz cárok egykori nyári rezidenciája. A mai múzeum műemlékeinek legkorábbi épülete a Feltámadás-templom (vagy Mennybemenetel-templom), az oroszországi egyházi építészet kiemelkedő alkotása, melyet 1994-ben felvettek az UNESCO Világörökség listájára.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Kolomenszkoje falut valószínűleg a 13. században, a mongolok támadásai elől Kolomna városából elmenekült lakók alapították, innen származhat neve is. A falu és környéke a 14. századtól a moszkvai nagyfejedelem, majd a cáricsalád birtoka volt, első írásos említése 1339-ből (újabb adat szerint 1336-ból) való. A birtokon III. Vaszilijnagyfejedelem építtette fia, a későbbi IV. Iván cár születésének emlékére az 1532-ben felszentelt Feltámadás-templomot. Kolomenszkoje számos történelmi esemény tanúja volt. IV. (Rettegett) Iván itt ünnepelte meg Asztrahany bevételét, 1662-ben itt számoltak le a moszkvai ún. “rézlázadás” résztvevőivel, később I. Péter cár ünnepelte itt Azovbevételét (1696), majd a svédek feletti poltavai győzelmét.

A korábbi épületek helyén Alekszej Mihaljovics cár új, fából készült palotát építtetett (1667-1671), melynek csodájára jártak, állítólag 250 helyisége volt. A cári udvar Szentpétervárra költözése után a palota romlani kezdett, 1768-ban le is bontották. Helyén később újabb kastély épült, de ez sem maradt fenn.

A szovjet időszakban Kolomenszkoje a Állami Történeti Múzeum része lett, később az orosz faépítészet néhány értékes, az ország különböző vidékeiről származó emlékét is itt állították fel és a múzeumot önállósították. A területet az 1960-as években a terjeszkedő fővároshoz csatolták, három falvát – köztük Kolomenszkojét – az 1980-as években lebontották, közben a műemlék épületeket restaurálták. 2006-ban nagyszabású ünnepségsorozaton emlékeztek meg Kolomenszkoje első írásos említésének 670. évfordulójáról.

A Mennybemenetel-templom tényleg gyönyörű, és a hozzá vezető út, valamint a körülötte lévő panoráma is, a háttérben a Moszkva folyóval. Be sajnos nem tudtunk menni, mert zárva volt, de kívülről nagyon impozánsnak tűnt az épület. A mellette lévő másik templomban épp harangjátékot rendeztek, és az is óriási volt. Péter cár nyári rezidenciája is érdekesnek bizonyult. Ami viszont szerintem elég gagyi itt, az pont a nyári cári rezidencia, mivel az csak egy rekonstrukció, tele színes fával, giccsel, gagyival, trilliónyi ornamentikával, meg übergagyi, neonzöld szemű, konnektorba-bedugós kínai morgó oroszlánnal, amit néha működésbe hoz egy itteni néni, vagy a műanyag fröccsöntött élelmiszerek a cári asztalon, amit szintén “nagyon őriznek”. Egyszóval vegyes a kép. Ami viszont nagyon pozitív, hogy a Kolomeszkoje metrótól 10 perc sétára lévő óriáspark csendet, nyugalmat, parkot, erdőt, folyót kínál az idelátogatónak, ami ajándék Moszkvában. Egyszer legalább érdemes kilátogatni ide.

 

NO COMMENTS