Magyar-madjar találkozó

Magyar-madjar találkozó

241
0
SHARE

A kazahsztáni madjar törzs egyes feltételezések szerint genetikai rokonságban áll a magyarsággal. Hogy így van, vagy sem azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy barátsággal fogadják a magyarokat.

A madjar törzs vezetői, és a kazahsztáni  kenyérrel, sózott vajjal és kumisszal, népdallal köszöntötték a Magyar-Turán Alapítvány küldöttséget, és díszkísérettel vezették Torgajba, majd Szagába.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A Magyar-Turán Alapítvány csapata a helyi stadionban tartott harci lovasbemutatót, nagy sikerrel. Ezt követően a vendégek tiszteletére a helyiek birkózóversenyt rendeztek.

Szaga, a Száriözön (Sárga folyó) partján fekvő kis falu főterét 2012 óta ékesíti a magyar nép ajándékaként Nemes Sándor hejcei fafaragó által faragott és a Magyar Külügyminisztérium támogatásával felállított életfa. A kazah-magyar motívumokkal díszített életfa tövében a helyiek ünnepi műsorral, népdalokkal, néptáncokkal köszöntötték a küldöttséget. A magyar csapat az ősi múltat megelevenítő harci bemutatót tartott, a helyiek elismerő tapsától kísérve.

Madjar Baba mecset

A madjarok egy török nyelvű népcsoport, mely a kazahsztáni Torgaj vidékén él, létszámuk 1-2 ezerre tehető.. Szűkösen fellelhető írott és íratlan történelmi emlékeik szerint 300-400 évvel ezelőtt telepedtek le a Sarikopa-tó körül és valószínűleg a délkeleti Karatau régióból érkeztek. A madjart mint etnikai csoportot a 16-17. századi közép-ázsiai krónikák említették meg az aral-kaszpi térségben zajló háborúk kapcsán.

 

 

NO COMMENTS