Mennyire szeretik egymást a szlávok?

Mennyire szeretik egymást a szlávok?

188
0
SHARE

Sokat hallani a nagy szláv testvériségről, nem csak a volt Szovjetunió területén, de a Balkánon is. Vajon mi az igazság, mit gondolnak a legnépesebb szláv állam lakói, vagyis az oroszok arról, hogy kik a barátaik vagy éppen ellenségeik.

A Levada Centr országos reprezentatív felmérésében arra kérték a lakosságot, hogy jelöljenek meg öt olyan államot, melyeket Oroszország barátainak vagy ellenségeinek gondolnak.
A felmérés csak kis részben igazolja a szláv testvériség elvét, pedig a baráti államok listáját Belarusz vezeti Kínát és Kazahsztánt megelőzve. Utóbbiban igen jelentős az orosz népesség aránya (26%) így dobogós helyezése nem véletlen. E három állam említettsége messze meghaladja a többi országét, akik között utána már lámpással kell keresni szlávokat.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A szerbek mindössze 5 százalékos említettséggel a 14. helyen végeztek, a bolgárokat annál is kevesebben említették (4%), a csehek, ukránok, szlovákok 2-2%-os eredménye pedig minimális. Hogy ez mennyire kevés, jól mutatja, hogy Szíriát annyian tekintik barátinak, mint a felsorolt szláv országokat összesen. De még így is jobban jártak mint a fel nem sorolt szláv államok, akik rajta sincsenek a listán, vagyis senki nem jelölte őket, vagy említettségük 1 százalék alatt maradt.

Így hiába a Szerbiában tapasztalható orosz kultusz, vagy éppen a szurkolói lelátón gyakran hangoztatott barátság (a magyar-orosz felkészülési meccsen is volt orosz-szerb drapi a vendégek szektorában), a társadalom többsége másképpen vélekedik.

Magyarország egyébként a 40. helyen zárt, minden századik megkérdezett tekinti hazánkat barátinak.

Az ellenséges államok sorát az USA, Ukrajna (50%-os említettséggel) valamint Németország vezetik. Lengyelország 21 százalékkal a hatodik beékelődve a balti államok közé.

Az idősoros adatokból az is kiderül, hogy a válaszadókat nem a történelmi múlt, közös kötődés befolyásolja, hanem a politikai kapcsolatok alakulása és a média. Így aszerint változik évente a lista, ahogy éppen alakul Moszkva viszonya az adott állammal.

NO COMMENTS