Mit jelent hazafinak lenni?

Mit jelent hazafinak lenni?

203
0
SHARE

Kell ismernie hazája történelmét vagy a himnusz szövegét? Dolgozhat külföldön egy patrióta vagy kritizálhatja a hatalmat? Ezt gondolják erről az oroszok.

Erről is kérdezte a lakosságot országos felmérésében a FOM (Társadalmi vélemények alapítvány). Az adatsorból kiderül, hogy egy évtized alatt jelentősen nőtt a magát hazafinak vallók aránya (57-ről 78 százalékra) és ez megfelel a társadalmi hangulatnak.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Először arról kérdezték a válaszadókat, hogy környezetükben, ismeretségi körükben milyen konkrét lépésekben mutatkozik meg a hazafiság.

A legnépszerűbb válasz a katonai szolgálat volt, értve ez alatt hogy nem vonták ki magukat a sorkatonaság alól, vagy éppen továbbszolgáltak immár hivatásos állományban – a lakosság 8 százaléka említette ezt. Ezt követte, hogy nem akarnak külföldre utazni tanulni, dolgozni (6%) ami után 5-5 százalékos említettséggel követett, hogy dicsérik országukat, nem kritizálják az állami vezetést és aktívan részt vesznek egy társadalmi ügy megoldásában.

A következő kérdéssor arra vonatkozott, hogy álláspontjuk szerint vajon hazafinak számít az, aki (zárójelben az igenek aránya):
– nem szereti hazája természetét (24% szerint attól még lehet hazafi)
– kivonja magát a katonai szolgálat alól (29%)
– nem ismeri hazája történelmét (33%)
– külföldön tanul vagy dolgozik (46%)
– nem jár választásokra (51%)
– több külföldi irodalmat olvas mint hazait (58%)
– kritizálja az ország vezetését (62%
– nem tudja a himnusz szövegét (62%)

NO COMMENTS