Moldáv kapros-túrós tekercs

Moldáv kapros-túrós tekercs

104
0
SHARE

A vertuta egy jellegzetes, sütőben sült moldáv péksütemény. Ha valami specialitással szeretnénk meglepni ismerőseinket, kiváló vendégváró. És még mosogatni sem nagyon kell utána!

Hozzávalók:
A tésztához: liszt, víz, tojás, élesztő
A töltelékhez: túró, 2 tojás, tejföl (vagy joghurt), kapor, só, bors. Moldovában otthon szokás a túrót készíteni de természetesen bolti túró is megteszi.
A megkenéshez: 1 db tojássárgája

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Elkészítés:
Futtassunk fel egy kevés élesztőt 2 dl vízben. Közben dupla mennyiségű lisztet (legegyszerűbb 2 decis poharakban kimérni) keverjünk össze egy teáskanál sóval és gyúrjunk bele egy tojást.

Ha már az élesztőnk szépen pezseg, begyúrhatjuk a tésztát. Mivel a tojásnak is van víztartalma, valószínűleg egy kevés lisztet még utólag kell majd a masszához adagolni. Ha több vertutát szeretnénk készíteni, akkor arányosan növelhetjük az adagokat, lényeg, hogy kb. 2:1 legyen a liszt:víz arány.
Meleg helyen hagyjuk állni kb. fél órát, addig elkészíthetjük a tölteléket:

40-50 dkg túrót keverjünk össze egy maréknyi apróra vágott kaporral, fél teáskanálnyi sóval és feketeborssal , 2 deci tejföllel és egy tojással (valamint ebbe keverhetjük bele a kész vertuták megkenéséhez szükséges tojássárgája fehérje részét is).

Nagyjából fél óra kelesztés után a tésztánkat szedjük szét 5-6 kisebb gombóccá (lehet még kisebbekre, ha valaki úgy szereti 8-10 kisebb vertutát is készíthet). A tésztagombócokat kilisztezett deszkán nyújtsuk ki, rakjuk rá egyenletes, vékony rétegben a kapros-túrós tölteléket!

Készítsünk belőlük ilyen kígyókat, majd nedves kézzel tekercseljük fel őket csiga alakba! Azért kell egy picit bevizezni a kezünket, hogy jobban összetapadjon. A tapasztalatom az, hogy a kígyóknak a vékonyabb tésztás oldalát kell befelé tekercselni, a dupla oldalát kívül (a fényképen látszik is), akkor nem szakad ki sütés közben. A kígyó farkát egy picit bevizezhetjük, hogy jobban összeragadjon.

A kész csigák tetejét kenjük meg tojássárgájával. Ezután rakjuk sütőbe és kb. fél óra alatt készre sütjük őket. Közben célszerű forgatni, nehogy odaégjen, 10 percenként nézzünk rá! Az elkészült vertutákat (lásd legfelső kép) picit hagyjuk hűlni, majd vágjuk fel két vagy négy részre! Kiváló vendégváró!

A recept mellett Moldováról számos érdekességet olvashat a Túl a Pruton blogon.

NO COMMENTS