Nyaszvizsi vár

Nyaszvizsi vár

204
0
SHARE

120 éven át ellenállt a hadaknak, végül a svédek foglalták el, itt őrizték a Litván Nagyfejedelemség archívumát, lakott benne Napóleon öccse de működött itt német katonai stáb és KGB szanatórium is.

A Nyaszvizsi vár a lengyel Radziwiłł dinasztia székhelye volt a 16. századtól 1939-ig. A kastély és a hozzá tartozó park a világörökség része.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A mai Nyaszvizs és környéke eredetileg a lengyel Kiszka mágnáscsalád birtoka volt. 1533-ban Mikołaj Radziwiłł szerezte meg és hamarosan itt rendezték be a család rezidenciáját. A Radziwiłłek a Lengyel-litván Nagyfejedelemség leggazdagabb és legbefolyásosabb családai közé tartoztak. A várkastélyt egy favár helyére Mikołaj Krzysztof Radziwiłł kezdte el építtetni 1584-ben reneszánsz-korai barokk stílusban, az építkezés 20 évig tartott.

A várkastély igazolta is az építészeket, hiszen 120 éven át ellenállt a környéken zajló számtalan csatának egészen 1706-ig, amikor is  XII. Károly svéd király katonái elfoglalták a várat, és súlyos károkat okoztak. Ekkor szűnt meg a védelmi funkciója. A 18. század folyamán a Radziwiłłek német és itáliai építészeket segítségével barokk stílusban újjáépítették és átalakíttatták a várat, ekkor nyerte el mai alakját. 1772-ben a várost és a kastélyt Oroszországhoz csatolták.

A Radziwiłł-család 1812-ben Napóleon császár oldalára állt a lengyel hatalom visszaállítása érdekében. A keleti hadjárat idején Napóleon öccse is a kastély lakója volt, ám a harcok elbukása után megfosztották a családot  birtokaiktól. Értékeik egy része Harkovba került, míg az értékesebb kollekciók a cári kincstárba (az Ermitázsban ma is számos tárgy található onnan).

A család 1865-ben szerezte vissza a területet és restaurálták a kastély belsejét, valamint nagy kiterjedésű (90 hektár) angolparkot is létesítettek.

1939 szeptemberében Nyaszvizs a Szovjetunió része lett, az arisztokrata családok minden birtokát államosították. A 2. világháború idején német katonai stáb helyezkedett itt el, utána pedig a KGB szanatóriuma. A 2000-es évek elején tűzvész rongálta meg, helyreállítása nemrég fejeződött be.

Az épületen és a parkon kívül figyelemre méltó a könyvtára, mely korában a vidék legnagyobbja volt a maga 20 ezer kötetével, sőt itt tárolták a Litván nagyfejedelemség archívumát is. Nem csak látogatható, hanem meg is lehet itt szállni, mivel egy hotel is működik benne.

NO COMMENTS