Okroska – a szláv hűsítő leves

Okroska – a szláv hűsítő leves

17
0
SHARE

Nulla konyhai szakértelemmel elkészíthető gyakorlatilag bármiből.

Az okroska a szláv konyha egyik különlegessége, kvász alapú hideg leves. Általában nyáron zsenge zöldségek felhasználásával készítik, de létezik hússal, gombával, vagy hallal gazdagított változata is.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A jó okroska alapvetően két különböző zöldségcsoport jól megválasztott harmóniáján alapul. Kellenek hozzá apró kockára vágott semleges ízhatású friss zöldségek (ez lehet főtt burgonya, petrezselyem gyökér, sárgarépa, friss uborka) és apróra vágott friss fűszernövények (zöldhagyma vagy kapor, petrezselyem, zeller).

Az okroska jelentése: apróra vágni, ami jól kifejezi a lényeget, hiszen tulajdonképpen kis darabokra aprított alapanyagokról van szó, tehát  bármit beletehetünk amit otthon találunk.

Aki nem bízza a véletlenre, íme egy klasszikus verzió: főtt krumpli, nyers uborka, főtt tojás, felöntve kvásszal és mindez jól behűtve. Tálalás előtt petrezselyem, kapor és tejföl kerül rá.

Rengeteg változata ismert, amelyekben a kvász helyett sört, joghurtot, kefírt, húslevest használnak, de az már nem az eredeti recept.

NO COMMENTS