Szenzációs moszkvai lelet

Szenzációs moszkvai lelet

188
0
SHARE

17. századi színezett sírkő került elő, melyen az egyik legismertebb bojári család tagja van feltüntetve, kinek férje egy időben az ország de facto vezetője volt.

A Bolsaja Lubjankán került elő az a 68 x 68 centiméteres mészkőtábla, mely Anna Rtiscseva sírját jelölte, ezeket a táblákat az akkori hagyományok szerint a templom falába helyeztek. A lelet érdekessége, hogy a sírkő színezett ami nagy ritkaságnak számít. A festés oka az elhunyt személyében keresendő: Anna ugyanis egy ősi bojár család leszármazottja volt, férje pedig Nagy Péter cár bizalmi embere, Petr Prozorovszkij herceg volt

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Anna egészen fiatalon ment férjhez, akivel húsz éven át éltek együtt, lányuk Ivan Golicin herceg felesége lett és I. Katalin cárnő udvarhölgye, ami jól mutatja a család rangját.

Prozorovszkij már Nagy Péter apja, Alekszej Mihajlovics uralkodása alatt is az ország egyik legbefolyásosabb személyének számított, így nem véletlen, hogy őt nevezték ki Iván cárevics (Péter bátyja és társuralkodó) nevelőjének, majd pedig Nagy Péter gyámja lett.

A cár 1697-1698 időszakban tett nagy, nyugati utazásai alatt Prozorovszkij, Lev Nariskin és Borisz Golicin voltak a birodalom tényleges vezetői. Prozorovszkij már Nagy Péter uralkodása alatt a legfőbb bizalmi embernek számított: ő vezette a kincstárat és a fegyvertárat. Különös hírnévre tett szert a svédek elleni hadjárat során, amikor tüzérségi fegyverek beszerzése céljából az uralkodó elrendelte a fegyvertárban őrzött értékek beolvasztását, ám Prozorovszkij saját pénzből tett eleget a parancsnak, megőrizve az értékeket az utókornak.

Anna egyébként mai szemmel nézve fiatalon, 35 évesen hunyt el, a talált sírfelirat szövege: «Лета 1678 октября, в 31-й день на память святых апостолов Стахия и Амплия и иже с ними, преставися раба Божия боярина князя Петра Прозоровского жена княгиня Анна (погребе) на ноября в 1-й день».

NO COMMENTS