Tánya 10) Az oroszok és a magyarok összehasonlítása

Tánya 10) Az oroszok és a magyarok összehasonlítása

691
0
SHARE

Roppant szórakoztató azt látni, amikor egy magyar vagy más nem posztszovjet azt gondolja, hogy nekünk fontosak azok a dolgok, amik nekik. Értem én, hogy mindenki magából indul ki, de ettől még rendkívül vicces. Amikor komoly, felnőtt emberek azt hiszik, hogy csak egyféle jó világ van, az amit ?nyugaton? kitaláltak. Hogy a ?szabadság?, a ?gazdasági fejlődés? és egyebek ?nyugatias? dolgok. Mint valamiféle elcseszett privilégiumai az amerikaiak alkotmányából kiinduló gondolkodásmódnak. Mintha az lenne az emberi lét társadalmi és szociológiai Bibliája és aki nem vallja ezeket az értékeket magáénak, az valami elmaradott paraszt a középkorból.

A nyugati gondolkodásmód

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A minap magyar blogger-kolleginám írt erről, de elég olvasni az Indexet, vagy az [origo]-t, nézni a nagy amerikai vagy brit ?megfejtőket? a különböző hírműsorokban és máris lehet nevetni azon, ahogy David Attenborougként magyaráznak a természet csodájáról, az orosz emberről. Aki még a 19. század közepén is kvázi rabszolga volt vagy rabszolgát tartott, aki az ötvenes években megette a fogkrémet, mert nem tudta mi az és aki vattát használt intim-betét helyett. Ezek után nyilvánvaló, hogy mi a természeti kincseink nélkül Európa és Ázsia Afrikájaként élnénk és kőbunkóval vernénk agyon azt, aki a területünkre téved. És persze lelopnánk az óráját és elcserélnénk vodkára.

Állítólag az egy fejlődési folyamat, mire az ember eljut a ?valódi demokráciáig?, ahol többféle választási lehetőség közül bök valakire. Ahol civilszervezetek és egyéb nem politikusi csoportosulások hallatják a hangjukat, ha valami nekik nem tetszik. Ja és igen, ahol a piac, meg az emberi jogok döntenek, hiszen e kettő mindenekfelett áll. Akár a józanész felett is.

Mi ? bár nagy a kísértés ? nem nézzük különös létformának a nyugatiakat. Nem gondoljuk azt, hogy roppant szűklátókörűek és voltaképpen némileg antiszociálisak azért, mert az egyént helyezik a társadalom elé. Elfogadjuk és nem akarjuk megváltoztatni őket, tehát hatni sem rájuk. És nem adunk ki különféle közleményeket arról, hogy ejj, milyen primitívek is ezek a nyugatiak, hogy már megint a FED, meg az ilyen olyan milliárdos család dönt egy gombostűnyi ország sorsáról, ahol állítólag demokrácia (értsd: népakarat) van. Vagy ha nincs, akkor majd az amerikai hadsereg csinál. Hiszen a népakarat az már csak ilyen dolog. Be kell menni oda és el kell nekik mondani, hogy váltsák le a vezetőt. Mert ők maguktól nem tennék. Csak hát enélkül meg marha nehéz üzletelni. Ha egyszer nem akarnak maguktól.

Vlagyimir Putyint azért választják meg az oroszok idén is, mert alkalmas arra, amit csinál. Nem azért, mert pénzt szerez a kampányára az Egyesült Államokból vagy máshonnan, de nem is azért, mert aki neki ellent mond, az másnap a halakkal alszik. Hanem azért, mert képes a világ legnagyobb országát átlátni, a megfelelő helyre a megfelelő bizalmasait ültetni és rajtuk keresztül fejlődési pályán tartani az országot. Magyarország mit nem adna egy saját Vlagyimir Putyinért! Egy emberért, aki elég intelligens ahhoz, hogy bármilyen eszközzel megakadályozzon valamit, amit ő nem akar. Bármit elintézzen, ami szerinte a saját és országa érdekét veszélyezteti. Aki tiszteletet vív ki még a gyűlölőiből is. Valószínűleg a tisztelet kultúrája az, ami a legjobban hiányzik a nyugatnak.

Európai értékek vs Orosz értékek

A verseny a minden. Meg az esélyegyenlőség. Meg a jogok. Meg hogy bárkiből lehessen bármi. Akkor is, ha alkalmatlan rá. Nem baj ha vesztes vagy, nem baj ha hülye vagy, nem baj ha csonka valamid, nem baj olyan családban nőttél fel, ahol a minimális dolgokat nem tanították meg neked, de neked legyen jogod lediplomázni! Legyen jogod és lehetőséged bármire! Milyen szép gondolat, ugye? Csak hazugság és kész életveszély a többség szempontjából. A legnagyobb különbség a ?nyugat? és Oroszország között az, hogy az egyén érdeke nem hogy nem előbb van, hanem hátrébb a többség érdekével szemben. Senkit nem érdekel, hogy neked milyen jogaid vannak, ha valamiért a többség útjában állsz. Abban a pillanatban, hogy te bármiben is ártani akarsz a közösségnek és a közösség úgy ítéli meg, hogy veszélyes vagy rájuk, bármilyen eszközzel félreállítanak. Ha kell, lerúgnak a mozgólépcső bal oldaláról, akkor is ha 400 métert zuhansz és meghalsz. Jó eséllyel senki nem kap majd letöltendőt. Ha az utcán félholtra vernek, mert megtámadtál valakit egy késsel, neki adnak igazat és akkor sem ültetik le, ha később belehalsz. Ha egy baromi kiszáll a kocsijából és megtámad egy öreget, mert nem engedte be és egy harmadik fél kiszáll a baseball-ütőjével igazságot tenni, nem keresik meg a rendőrök. Mert a közösség szempontjából helyesen cselekedett. Nem számít a jogrend, nem számít a büntetőtörvénykönyv, semmi sem számít, csak az, hogy veszélyes vagy a közösség számára. Ha szerencséd van csak félreállítanak, vagy kivetnek maguk közül. Ha nincs, belehalsz.

Most vizsgáljuk meg mindezt a társadalom szemszögéből: Melyik a jobb? Azzal ámítani a többséget, hogy bármit elérhet és minden rossz cselekedete után adott az esély arra, hogy akár a büntetést is elkerülje (ártatlanság vélelme, ?jogbiztonság?, rendőri túlkapások elkerülése, stb), vagy a közösség érdekeit (bármi áron megállítani) szem ellőtt tartani? Na persze ezt sokkal nehezebb elmagyarázni egy droid-seregnek, mint amilyen a világ ?szabadabb? felén él. Oroszországban és a volt szovjet utódállamok jó részében, akárhová születsz, kitartó munkával a közösség felemelhet. Az uram-bátyám rendszer, a hihetetlen erős közösségi összetartás egyben segít, másrészt szelektál: Ha tehetséges énekes lehetnél, akár Vlagyivosztokból is felkerülhetsz Moszkvába, mert az ismerősök, tanárok és helyi vállalkozók segíteni fognak. Mert a közösség érdeke, hogy te is előbbre juss. De ha nem vagy elég jó, lehet akármilyen jó kapcsolati hálód, valaki előbb-utóbb megállít. Ez Magyarországon nincs így. Ezek olyan dolgok, amik a nevelésből és a szocializációból fakadnak.

A korrupció megítélése

Oroszországban lehetsz akármekkora közpénz-tolvaj, senki a füle botját se mozdítja. Azért nem, mert nem hazudnak az emberek saját maguknak. Szinte kivétel nélkül azt mondják az oroszok a felmérésekben, hogy amennyiben pozícióba kerülnének, ők is ugyanígy tennének. Mert így helyes. A családjuk, szeretteik életét megkönnyíteni, álmaikat valóra váltani. De nem a sajátjukét. Nem(csak) maguknak vesznek Audi-terepjárót, nem a saját vágyaikat valósítják meg, hanem a közösségükét. És ami még fontosabb: Úgy lopnak, hogy közben dolgoznak is. Magyarországon azt hiszem 20-30 éve ?épül? az új metróvonal. Mert mindig mindenki egy kicsit lopni akar belőle. Mai napig nem tudnak megegyezni azon, hogy milyen beléptető rendszer legyen, ki fesse ki az állomást és kinek a haverja cégén keresztül szerezzék be a cserelámpákat a raktárakba. Na meg ki fogja a hirdetési felületeket intézni a megállókba. Valahányszor klientúra-csere jön, a haveri kör is cserélődik. Oroszországban nincs klientúra-csere. Egymásra épülő rendszerek vannak, Jelcin embere volt Putyin, Putyin pedig a saját bizalmasait ültette pozícióba. Ha valaki nagyon messzire rúgta el a pöttyöst (a volt moszkvai polgármester és kedves felesége), akkor őt is jó messzire rúgták el, a nép pedig helyeselt. Senki nem kommunistázik, elmúlt nyolc évezik, de még csak nem is kíván ?valódi rendszerváltást?. Mindenki úgy boldogul, ahogy tud. Az életünk ugyanis elsődlegesen nem a politikusoktól és rendszerektől függ, hanem attól, hogy az adott ember hogy használja ki az adott lehetőségeit. Ezt az oroszok általában nagyon jól tudják.

A kommunizmus és más ?rendszerek? megítélése

Épp ezért nincs felelősségre vonási inger, vagy komoly elmélkedés az előző rendszer(ek)ről sem. A Szovjetunióban mindenki kommunista volt. Aki nem, azt elvitték. Ahogyan Magyarországon is így volt ez. Aki azt állította, hogy nem kommunista, az már másnap egy teherautó platóján volt. Egy rendszerváltás után úgy előbújni, hogy ők igazi demokraták és soha sem voltak kommunisták, legalábbis vicces. Egy adott országnak egy elitje van. Ez pedig rendszertől független. A legokosabbak, legdörzsöltebbek az adott terület ? így politika, média, művészet ? krémjét alkotják, akik automatikusan átkerülnek a következőbe is. Ugyanis likvidálni lehet a teljes elitet, de akkor ki fogja az országot irányítani? Kinek van meg a tapasztalata, tudása és elég esze ahhoz, hogyan kell egy országot működtetni? A Szovjetunió az orosz néplélek egyik legszebb pontja, minden bűnével együtt. Minden orosz ? így én is ? akkor leszünk elégedettek, ha ilyen vagy más államformában is, de újra partiban leszünk az USA-val és Kínával. Erre vágyik a szaratovi pék, a jelenleg ukrajnai Krímben élő orosz idegenvezető és a moszkvai színész is.

Összegzés

Roppant nevetséges az, amikor magyarokat vagy más kisebb országok szülötteit hallom elmélkedni oroszokról, amerikaiakról vagy kínaiakról. Mi egy világbirodalomba születtünk bele. Ezt megérteni csak akkor tudnátok, ha ti is eszerint gondolkoznátok. Míg az amerikaiak az egyénben hisznek, mi a közösségben. Nincs morális mazochizmusunk, nincsenek illúzióink. Van néhány ezer hülyénk, aki nyugaton élt vagy valahogy félreszocializálódott és olyan Oroszországban szeretne élni, ami ?európai? és úgy él meg működik, ahogy az a világnak nyugati felén tetszik. Felesleges, időpazarló kompromisszumokkal, teljesítményt gátló egyénközpontúsággal és valamiféle ?biztonság? illúziójával. De a többség (köztük olyanok is, akik nem tartoznak Putyin többségéhez) nem akar így élni. Mi, ha valahová bemegyünk, előbb-utóbb elérjük, amit akarunk. Ha szép szóval ? úgy, ha erővel ? hát úgy. Ezért nekünk nincs szükségünk kompromisszumokra. Ezért minket nagyon is lehet utálni. De arról álmodozni, hogy a medve szelíd yellowstonei  piknik-kosártolvajjá változik, nagyon gyermeteg dolog.

Tánya


Tánya vagyok egy 21 éves, Magyarországon élő ukrajnai orosz lány. Ha tetszett az írásom és szeretnél vissza-vissza térni, lájkold a POSZTINFO.hu-t a Facebookon és azonnal látni fogod, ha posztoltam valamit. : ) Ott, a linkelt bejegyzéseim alá várom a kommenteket és véleményeket, igyekszem is majd rájuk válaszolni. : )

NO COMMENTS