Tánya 11) Putyin, Orbán, oligarchák, haverok, sztárok és az új választások

Tánya 11) Putyin, Orbán, oligarchák, haverok, sztárok és az új választások

588
0
SHARE

Rendkívül szórakoztatónak találom, ahogy magyarországiak a maguk módján ?elemzik? azt, ami Oroszországban és környékén történik. Vasárnap elnökválasztás lesz, így aztán az [origo]-tól az Indexen át a Népszabadságig bezárólag mindenhol foglalkoznak a témával. Bloggerek írnak okosításokat, ki-ki a saját íze szerint.

Vannak, akik profi újságíróként, akár több évtizedes tapasztalattal, variációkat képesek leírni arról, hogy mi várható a most vasárnapi szavazás után. Azt gondolják, hogy innen, Magyarországról ők magyarként át tudják látni a folyamatokat és ismerik az orosz társadalmat. Olyanok, akik általában liberális világnézetűek, nyugat-orientáltak és elkötelezettek az amerikai életfilozófia és az alkotmányukban foglaltak iránt. Mert hiszen a zsarnokság kialakulását csak egymást ellenőrző erők egyensúlya tudja csak megelőzni? és aki ettől eltér, annak még tanulnia kell, meg fejlődnie. Szerintük.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Na és persze vannak olyanok, akik bármiről Gyurcsány Ferencre és/vagy Orbán Viktorra asszociálnak. Klasszikussá lett példákkal élve: ?Orbán olyan rendszert épít, mint a Putyin? vagy ?Putyin haverjai úgy lopnak, mint Gyurcsány haverjai?. Konkrétan, blogokban, kommentekben ez leírva szerepel, gyakran Facebook-felhasználóként írva mindezt.

Aztán vannak akik ? tudtommal orosz származásúként ? blogjukban olyat írnak az orosz viszonyokról, amin érezhető a rosszindulat, de legalábbis az undor. Vagyishogy az orosz könnyűzene és művészet elitje undorító, mindig oda húznak, ahová érdekeit hajtják őket, ráadásul még jól fel is varratják magukat. Pugacsova szava pedig élet és halál közt dönt az orosz könnyűzenében. És ez milyen barbár dolog, de legalábbis döbbenetes és milyen jó hogy nem élünk ott. Mindezt nem írja le, csak sugallja a megfogalmazás.

Eligazítás

Akkor most mindenkit eligazítanék. Azokat is, akik már elfelejtették, hogy nálunk hogy mennek a dolgok. Oroszországban az emberek olyan embert választanak meg, akit tisztelnek. Nem kell, hogy morálisan vagy életútjában kifogástalan legyen. Egy ország vezetéséhez nem szent ember kell. Putyin egészen kiváló politikai és szociológiai érzékkel bír. Emellett szinte minden egyes mondatában, mozdulatában és reakciójában ott van a KGB. Ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Olyan apró dolgokban, mint ahogy felakasztja a kabátját egy fogasra, meglátszik a kiképzése.

Amikor én kislány voltam egy atomjaira hullott világbirodalom romjain nőttem fel. Se munka, se pénz, az infrastruktúra sem működött és amikor Kelet-Ukrajnából átmentünk apuékkal Moszkvába, ott sem volt sokkal jobb a helyzet, csak óriási díszletek közt.

Putyin magához ragadta a hatalmat. Függetlenül attól, hogy hány lakóház robbant fel rejtélyesen, hogyan halt meg az ORT-s (egy hónappal később Pervij Kanal) Lisztyev (megölték, de kik?), mi volt Csecsenföldön és mi nem, hány oligarcha vendége a Fekete Delfin börtönnek és hány nem. Ezt követően leült beszélgetni az összes igazán nagy vagyont szerző emberrel. Valahogy szét kellett osztani a vagyont és a legélelmesebbek raboltak maguknak a legtöbbet. Vagyona, lehetősége senkinek nem volt megszerezni a Föld alumíniumkészletének döntő hányadát, mert a Szovjetunióban nem voltak valódi gazdagok. Ha pedig ilyen kreatívak és okosak voltak a saját érdekükben, akkor lesznek szívesek segíteni, amikor kell. Ha Putyin felhívja valamelyiküket, hogy húzzatok fel egy iskolát ide, akkor az megtörténik. Ha Kadirovnak helyre kell hoznia a szétlőtt Groznijt, az megtörténik. Ha Abramovicsnak utat kell építenie Csukcsföldön, akkor megcsinálja. Akinek ezek a feltételek nem tetszenek, azok elveszítik a vagyonukat és Hodorkovszkij sorsára jutnak, vagy elmenekülnek külföldre, mint Berezovszkij. És a nép bólogat, mert látja, hogy ez jó. A hatvan százaléka az embereknek ezzel egyetért. Az ország ? akkor, amikor a világ nagy része válsággal küzd ? fejlődik. Nagyon. Olyan beruházások mennek arrafelé, amik csak az Egyesült Arab Emirátusokban és Kínában jellemzők. Mivel a rendszerben baráti és rokoni szálak is kialakultak a hosszú évek alatt, klientúrává változott ? így pedig önvédelme is van. Tehát ha valaki a hatalomban rossz szándékkal (értsd: a jelenlegi klientúra ellen) tesz-vesz, értelemszerűen ignorálandó.

Felejtsétek el hát nyugati mértékegységekben mérni a világ 1/6-át. Oroszországban és a volt Szovjetunióban sosem lesz nyugati értelemben vett demokratizmus és piacgazdaság. Ahogy Magyarországon sem. Sem a hagyományai nincsenek meg, sem a szándék nincs meg erre. A hétköznapi emberekben sem. Az orosz társadalom annyira más, olyan erős közösség, amely páratlan a világon. És nem véletlenül hívják a mindenkori elnököt (<- Putyin) időnként édesapának. Mert úgy viselkedik. Nem szolgálja az országot, hanem irányítja. Mint egy apa a családot. Szereted (vagy nem) és félsz is tőle, egyszerre. Ez egy más felfogás, egy más koordináta-rendszer.

Ráadásul, Magyarországon is így mennek a dolgok. A magyar választó sem észérvek vagy ideológiai hovatartozás miatt szavaz. És nem egyazon oldalra, állandóan (mint ahogy ez az USA-ban kialakult). Hanem mert valakiben szeretne megbízni, hogy neki azután a közügyekkel már ne kelljen foglalkoznia. Csak a magyar Putyin még nem született meg. Vagy ha igen, akkor még nem mutatta meg magát. Kell egy ember, akitől azt is elfogadod, ha bánt, például rontja az üzleted. Mert tiszteled. Akkor is, ha nem értesz vele egyet.

 

Putyin az ellenzékről - A kép a POSZTINFO.hu Facebook-oldaláról származik
Putyin az ellenzékről - A kép a POSZTINFO.hu Facebook-oldaláról származik

 

Összegzés

Nincs mit megfejteni. Rideg, tántoríthatatlan, nyugodt, de kiszámíthatatlan. Félsz tőle és mégis megbízol benne. Mert nem tehetsz mást. Nincs alternatíva. Azért nincs, mert részben nem engedik, hogy megmutassa magát, részben igény sincs rá. Putyin ellenzéke is elismeri, hogy Putyin győzne a választáson akkor is, ha nem lennének csalások. Ők csak azt szeretnék, ha az arányok reálisabbak lennének. Hogy meginduljon valami, amiről ők se tudják mi az. Nem tudják, mert már nem szemüveges nyugatbolond liberális értelmiségiek tüntetnek csupán. Ugyanis menő dolog lett a moszkvai fiatalok között szláv R&B-t hallgatni, elegáns klubhelységekbe járni, a legdrágább sminkcuccokkal és a legmenőbb ruhákban tündökölni, meg legalább egy iPhone-ra szert tenni. Amikor az átlagfizetése egy diplomás fiatalnak 400-500 ezer forintnyi rubel (noha durván magasabbak is az árak), akkor valóban az a legnagyobb problémájuk, hogy ők Amerikában szeretnének élni. De Moszkván kívül van Oroszország java, mindaz, ami őket ott a targovij centrekben (pláza) élteti. Onnan jön a víz, az étel és a gáz is. És ott lakik több mint 100 millió ember. Akik maguk fölé olyan vezetőt akarnak, aki ezeknek ?lekever egy-két pofont, oszt? hazamennek.? Ismerős, ugye?

Tánya vagyok egy 22 éves, Magyarországon élő ukrajnai orosz lány. Ha tetszett az írásom és szeretnél vissza-vissza térni, lájkold a POSZTINFO.hu-t a Facebookon és azonnal látni fogod, ha posztoltam valamit. : ) Ott, a linkelt bejegyzéseim alá várom a kommenteket és véleményeket, igyekszem is majd rájuk válaszolni. : )

NO COMMENTS