Tánya 13) Igazságos Izom Tibor és az ukrán valóság

Tánya 13) Igazságos Izom Tibor és az ukrán valóság

1347
0
SHARE

Mindenekelőtt két dolgot szeretnék leszögezni: 1) Ukrajnában születtem, rengeteg ember köt oda és én is rendszeresen hazajárok. 2) Imádom Izom Tibi írásait, a könyvét pedig megvettem. Ezek után lássuk, miért is írt oltári nagy hülyeségeket imádatom tárgya, ebben a blogbejegyzésében.

Drága Tibi!

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Humorod a régi, de emlékeid elhalványultak! Ukrajna nem Uganda, ám egymáshoz igen közel esnek a Világatlasz tartalomjegyzékében. (Ráadásul, Ugandában sem monarchia van, élén nem uralkodó, hanem elnök áll.)

Ukrajna, nagyjából a 2000-es évek eleje, de inkább a narancsos forradalom óta brutális fejlődésen megy keresztül. Az oligarchákból lett üzletemberek és politikusok egy kis Oroszországot csinálnak, amely ráadásul a Nagy Testvér és az Európai Unió között van, ennek minden hátrányával és előnyével. Épp ezért úgy a közutakat, mint a köztereket rendbe rakják. Ukrajna nem 93 ezer négyzetkilométer, amit 20 év alatt sem sikerül kátyúmentessé varázsolni. Így nekünk is több idő kell hozzá. Az pedig, hogy a nagyvárosok környékét leszámítva az utak jó része szakadékokban végződik, nem jelent problémát annak, aki Lada Nivával, Hummerrel, Kamazzal esetleg T-90-essel teszi meg az útját. Mi nem cuki kiskocsikkal meg trendi divatkocsikkal járunk, hanem nyüstölhető, rugdosható vasakkal, amikben van anyag.

A korrupció ellen harcolni felesleges. Ahogy Hofi mondta, a korrupció az, amiből kihagynak. Nem hiszem, hogy egy rokonszenves, jó humorú, nagydarab biztonsági szakit ne lehetne nyugalomra inteni, néhány százezer forint meglebegtetésével, ha egy ukrán vendég be akar menni valahová. Inkább a pénzt fogadod el, minthogy agyonverjenek az emberei. Lehet, hogy ez errefelé nem menő és pont ezt utáljátok a cigányok egy részében is, de jelezném, hogy ez működik. A nyugati ember is eléri amit akar egy magyarral szemben, csak ő előbb szép szóval, aztán pénzzel. Csak a módszer más, a cél ugyanaz.

A korrupció egy nagy társasjáték, amelyet az Elbától keletre, egészen a Japán-Tengerig mindenki űz. A korrupció esély. Esély kiskapu csinálásra a kisembernek is, esély a szabadságra, esély arra, hogy egy kicsit tovább nyújtózz, mint ameddig máskor engedik. A korrupció a megvásárolható lehetőség. A korrupció jó dolog, ha kialakul a kultúrája, ahogy mifelénk szokás. Elég szomorú, hogy Magyarországon a korrupciót mindenki csinálja, mégis mindenki azt adja elő másoknak, hogy mélyen elítéli.

ukrán amazon
ukrán amazon

Nos, hogy milyenek a posztszovjet nők…? Én nem csak papucsot csinálnék belőled Tibikém, hanem lábelőkét. Úgy hoznád elém reggelente a kávét és a friss péksüteményt a kisboltból, mintha életed kiváltsága lenne. Ezt hívják női szerepnek, valódi nőiességnek. Mi csinálunk otthont a lakásból, mi táplálunk és védünk egy életet 9 hónapon, aztán meg éveken át. Na és mi csinálunk a vadállatból házit. Legalábbis az ukrán-magyar határtól keletre. Ezekkel a rosszul vagy egyáltalán nem kifestett, katasztrofálisan (hol kislánynak, hol igénytelen alterosnak, hol kurvának) öltöző magyar és nyugati lánytömeggel mit lehet kezdeni? Nézd meg az egyetemeteken, a plázákban vagy a diszkókban különösen jónak számító lányokat! Otthonra kéne? Nem hiszem. Miért végződik 10 házasságból 8 válással Magyarországon és 10-ből 6 nyugatabbra? Ma, errefelé a nő férfiként viselkedik és még azt is hiszi, hogy ez a helyes. Nem ettől lesz ő egyenlő. Nálunk ez nem így van.

A fizetések, ahogy Oroszországban is, tájegységenként változóak. Azt azért elmondanám, hogy a 30 000-es fizetések jó 5-8 évvel ezelőtt képezték a valóságot. A nagyvárosokban ma már sokkal jobban él az átlag, mint Budapesten vagy Debrecenben. A magyar fiatalok nyugodtan mehetnek Kijevbe munkát keresni, ha tudnak oroszul. Fognak találni. Az ukrán vidéken azonban sokan nem is igénylik, hogy BlackBerryvel vagy iPaddel menőzzenek. (Aki mégis, az elhúz egy nagyvárosba dolgozni.)

Az orosz riviéra nem Odessza. Odessza egy kikötőváros, olyan mint Hamburg, vagy Rotterdam. Az orosz riviéra a Krímben van, ami mindig is az oroszoké volt, csak Hruscsov egyszer hozzárajzolta az ukrán tagköztársasághoz, aztán a szétválásnál ott maradt. Jalta, Szevasztopol és a környék egésze olyan, amilyet Franciaország déli felén sem mindenhol látsz.

Az ukrán könnyűzene olyan, amilyenről a magyarok csak álmodoznak. Hiszen egy ilyen kis országban alig van hová fellépésre menni (tehát igazán színvonalas produkcióra sosem lesz elég pénz), míg csak Ukrajnából milliárdos lehet egy jó előadó. Ha pop-rockzenét játszik, ha vicces popot játszik, ha ungvári, kárpátaljai oroszként meghódítja az egész volt Szovjetuniót, akkor is.

Donbass Arena, Donyeck
Donbass Arena, Donyeck

Tibi most már puskini magasságokban érezheted magad, Tatyjana intézett hozzád levelet, melyben az imádat és az értetlenség vívódott egymással. Menj át az EB-re, olyat látsz Kijevtől Donyeckig, amitől nagyon meg fogsz lepődni.

Tánya


Tánya vagyok egy 22 éves, Magyarországon élő ukrajnai orosz lány. Ha tetszett az írásom és szeretnél vissza-vissza térni, lájkold a POSZTINFO.hu-t a Facebookon és azonnal látni fogod, ha posztoltam valamit. : ) Ott, a linkelt bejegyzéseim alá várom a kommenteket és véleményeket, igyekszem is majd rájuk válaszolni. : )

Frissítés: A szóban forgó írás szerzője, Igazságos Izom Tibor időt szánt rám, mert rendkívül jó fej és a Facebook-oldalunkon válaszolt. Ezt bemásolom ide is:

Kedves Tánya! Köszönet a szép szavakért és az építő kritikáért is. Infoimat direkt több forrásból szedegettem, ami saját emlék, ahhoz direkt hozzá tettem, hogy régen volt (10-15 éve). Leszögezném, hogy valószínűleg két magyar sem tudna ugyanolyan képet festeni Magyarország számáról, valószínűleg országimázst én sokkal kevésbé tudnék építeni, mint egy kormányszóvivő. Korrupció: “Elég szomorú, hogy Magyarországon a korrupciót mindenki csinálja, mégis mindenki azt adja elő másoknak, hogy mélyen elítéli.” postban direkt jeleztem, hogy már Ukrajna nyomában járunk szorosan. A korrupciót sem minősítettem, csak leírtam, hogy van, majdnem pont akkora mint Ugandában (hivatalos forrás). Tudom, sejtem, hogy Kijev milyen, és hogy egész jó a helyzet, barátnőm huga ott nőtt föl. De Ukrajna sem Kijev, ahogy Magyarország sem Budapest. Ahol a barátnőm családja él, az konkrétan egy szellemváros, ahol semmi sincs. Direkt nem akartam szélsőségek felé elmenni. Lehet, hogy a fizetésekkel mellé lőttem, de direk hangsúlyoztam, hogy viszont elvannak, nem azt nézik, hogy másnak milye van (v.ö. “Az ukrán vidéken azonban sokan nem is igénylik, hogy BlackBerryvel vagy iPaddel menőzzenek.” ). Tudom, hogy Odessza nem az orosz rivéra, különben nem írtam volna idézőjelben. Ettől függetlenül idehaza ukrán tengerpartként Odesszát hirdetik az utazási irodák. A könnyűzene meg bárhol csak jobb lehet, mint itt Magyarországon, úgyhogy elhiszem, hogy az ukránok ebben is előrébb tartanak. Összegefoglalva, én egy összességében pozitív jegyeket mutató, de reális bemutatást szerettem volna írni. Ha tévedtem valamiben, persze elnézést, de mint állandó olvasóm te is tudhatod, hogy pl. saját hazámmal szemben sokkal kritikusabb vagyok, és ha valaki csak a blogom olvasná, azt is hihetné, hogy Magyarország a pokol alatt van kettővel. Ezt a hangot viszont Ukrajna kapcsán pont mellőztem, és szerintem annyira nagy hülyeségeket nem is írtam, vagy ha igen, akkor azt 5 ukrán állampolgártól hallottam, akik elsőre elég autentikus forrásnak tűntek:)”


NO COMMENTS