Tánya 16) Magyar újságírók vs. Valóság

Tánya 16) Magyar újságírók vs. Valóság

640
0
SHARE

Miközben Tóth Ákos cikkét olvastam az Indexen, elfogott az a tipikus érzés, ami mindig megtalál engem, ha egy hasonló hírt vagy elemzést olvasok. Azonban ezúttal egy olyan hírportálon lett vezércikk az orosz újságírók helyzete, amely rendszeresen játszik Igaz vagy Hamis játékot. Ráadásul, a cikk írójának van fogalma az orosz viszonyokról, ezért úgy döntöttem, tételesen végig megyek az állítottakon.

?Bár jogi értelemben az orosz sajtó szabad, az elmúlt két évtizedben nagyjából háromszáz újságíró vesztette életét az országban.?
A két tagmondat között nincs egyértelmű logikai kapcsolat. Ha vicces szeretnék lenni, azt is megemlíthetném, hogy valószínűleg többtízezer halt meg, például tüdőgyulladásban vagy végelgyengülésben. Húsz év sok idő. Magyarországon a sajtó ugyan jogi értelemben szabad, mégis tudni minden médiumról, hogy melyik politikai oldalhoz kötődik. Az USA-ban is pontosan tudni, hogy például a FOX a konzervatívoké.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

?Az elmúlt években a Nemzetközi Újságíró Szövetséghez és a Freedom House-hoz hasonló szervezetek többször is kritikával illették Oroszországot, amiért a sajtószabadság nem valósul meg az országban.?
Ivan Bogdanov, jekatyerinburgi mérnök értetlenségének adott hangot, hiszen a magyar mérnöki fizetés többszörösét keresi, nyaralni jár, autót vesz és egyáltalán nem érdekli a politika, ha az élete nagyjából szabályozottan folyik a medrében. Gyuricsics Mihálnyé, nyíregyházi tanárt azért foglalkoztatja a politika, mert Magyarországon nem lehet normális életszínvonalon élni, ahogyan az elmúlt 20 évben egyetlen ízben sem lehetett. Ezért nagyon fél, hogy az egymást váltó pártok közül melyik kívánja úgy bebetonozni magát, részben a média teljes kisajátításával, hogy a nyomorult életszínvonal mellé még kritizálni se lehessen azt. Oroszországban a sajtó szabad, a rendszert megváltoztatni akarók általában nem.

?A helyzet azonban messze nem egyértelmű, mivel törvényi keretek és állami cenzúra helyett az orosz médiára a tulajdonosi szinteken álló oligarchák gyakorolnak befolyást.?
ATV, HírTV, Klubrádió, Lánchíd Rádió, Népszabadság, Magyar Nemzet, HVG, Heti Válasz, stb. Kérdés van-e?

?A kilencvenes években ezek az oligarchák különböző politikai csoportokhoz álltak közel, így minden média a tulajdonviszonyainak megfelelő oldal álláspontját képviselte. Ez a sajtószabadság meglétének illúzióját kelthette az olvasókban és a tévénézőkben.?
Nem másolom be újra a fenti felsorolást.

?A helyzet a Putyin-éra alatt jelentősen megváltozott, némileg konszolidálódott. A Kurszk tengeralattjáró elsüllyedése után a televízióban megjelentek az eltűnt tengerészek rokonai, akik hevesen bírálták a hadsereget és az államvezetést. Sokak szerint az ekkori tapasztalatok alapján döntött úgy Putyin, hogy befolyást kell szereznie a sajtó fölött.?
A Kurszkkal történt egy baleset. Balesetek akkor következnek be, ha egynél több tényezőt hagynak figyelmen kívül az eseményeket irányító emberek. Vlagyimir Putyin nem volt a tengeralattjárón, nem vett részt a tervezésében és nem küldte ki őket a tengerre. Viszont választást szeretett volna nyerni legközelebb is. Épelméjű ember nem tűri el, hogy jogosan elkeseredett, óriási tragédiát átélő emberek az ő személyes és az ország sorsába beleavatkozzanak, akaratlanul. Barack Obama nem tűri el, hogy egy Szomáliában lezuhant helikopter katonáit gyászoló családok őt hibáztassák azért, mert baleset történt. A médiumok vezetői is tisztában vannak ezzel. Obama nem csinál semmit, vannak erre emberei. Bajnai Gordon érthető módon nem tűri el, hogy egy Hajdú-Bét ügy miatt ellehetetlenítsék az ott kárt szenvedettek. Ő ezt a bíróságon intézte és nyert. Ma bárki, aki újra megvádolja őt ezzel, iszonyatos pénzeket fog fizetni ezért. Bírósági papírja van arról, hogy ő ártatlan és ettől kezdve ez a dolog szent. És ez így van jól. A módszerek különböznek, de a cél érthető és ?jogos?.

?A Kremlhez hű üzletemberek és állami cégek ekkor elkezdték felvásárolni a nagyobb televíziókat, lapokat és rádióadókat.?
Class FM, Music FM, Echo TV, HírTV, Lánchíd Rádió, stb.

?Berezovszkij többször is elmondta, hogy a Putyin-kormány nyomására kellett eladnia a televíziót, bár eredetileg egy harmadik személynek akarta kijátszani a cégét.? (a Pervij Kanalról van szó)
Kijátszani? Milyen nemes ember. Azóta is Nagy-Britanniában él és annyi pénzt sikerült magával vinnie, hogy ő pénzeli az ellenzék jó részét, Kaszparovtól Navalnijig bezárólag. A Kuruc.info tulajdonosa meg Amerikából űzi ezt a sportot. A neve: Piszkáljuk meg az országot a biztonságos(nak hitt) távolból és ha sikerrel járunk, térjünk vissza fehér lovon. Igazi, példamutató, magával ragadó tett.

?A tulajdonuktól megfosztott üzletemberek mára a Putyin elleni csoportok oszlopos tagjai, ám fontos kiemelni, hogy a kilencvenes években ők sem feltétlenül tiszta úton jutottak hozzá a médiacsoportjaikban lévő újságokhoz, televíziókhoz.?
Pedig milyen könnyű is lapokhoz, televíziókhoz, gyárakhoz, bányákhoz jutni egy szocialista rendszer után, ahol egészen minimálisak voltak a vagyoni különbségek. Érthetetlen, hogy miért gondolják azt a kelet-európai emberek, hogy aki gazdag, az csak tolvaj lehet. De persze ha Amerika-barát tolvaj és nem Putyin-barát tolvaj, akkor jó arc. Legalábbis jobb arc. Ez is annyira tisztességes, nemes hozzáállás, mint a már említett.

kártyajáték rubellel
kártyajáték rubellel

?.. az elmúlt húsz évben meghalt 300 orosz újságíró közül 178-an nyílt gyilkosságnak estek áldozatul. 82-en balesetben vesztették életüket, 28-an pedig háborús szituációban, főleg Csecsenföldön. Nyolcan haltak meg terrortámadásban, további 44 fő pedig eltűnt, vagy nem tisztázott körülmények között vesztette életét.?
Tehát a 300 újságíróból 28 háborúban, 8 terrortámadásban halt meg. 82 pedig balesetben (ezek közül azért lehetett egy pár ?rásegítéses?). Tehát máris 118 olyan újságíró van, akit nem kellett volna beleszámolni, de akkor persze nem lenne ilyen nagy ez a szám.

?A tapasztalatok szerint elsősorban azokat az újságírókat éri támadás, akik a nagyvállalatok és üzletemberek gyanús pénzügyeit, a korrupciót és a nagyobb üzleteket, így például a fegyverkereskedelmet vizsgálják.?
Kedves magyar újságírók! Kezdjetek el ti is oknyomozni! Beszélgessetek az olajügyekben olajfoltossá lett emberekkel, szórakozóhelyek tulajdonosaival, politikai vezetőkkel. Tudjátok meg kik és miért adták ki az MSZP-sek közül Gyurcsány öszödi beszédét és inkább borították vérbe a budapesti utcákat, veszítették el a következő választást és gazdasági hatalmuk jó részét, minthogy le kelljen mondani a pártfinanszírozás egy igen speciális módjáról. Merthogy erről próbálta meggyőzni őket Gyurcsány. Beszélgessetek hirtelen nagyon gazdaggá lett fideszesekkel vagy más politikusokkal. Kapargassátok meg a kilencvenes évek gyilkosságait, úgy igazán. Higgyétek el, azonnal lesz köztetek olyan, akit addig vernek, amíg elfelejt írni. Lesz itt is ilyen! Ha nagyon szeretnétek. Vagy csináljátok ezt Amerikában. Piszkáljátok meg Guantanamót, az 51-es körzetet, a 9/11-et, az iraki háborút vagy épp egy látszólag teljesen normális közbeszerzést, amit mindig ugyanaz a család kap meg. Ott majd nem összevernek, hanem rátok bizonyítják, hogy megerőszakoltatok valakit Svédországban. Aztán elmenekültök egy londoni nagykövetségre, hogy az adott dél-amerikai ország befogadjon, de sosem hagyhassátok el azt.

Szerintetek nem normális dolog foggal-körömmel védeni a családotokat, a megszerzett vagyonotokat, a boldogságotokat, az unokáitok jövőjét? Nem normális dolog néhány figyelmeztetés után lesújtani arra, aki az évek (de inkább évtizedek) alatt összehozott életeteket romba akarja dönteni? Azt hiszitek, hogy egy újságíró saját magától kezd el ilyen ügyek után menni? Nem lehet, hogy egy többpólusú média-rendszerben az ?ellenség? ellen küldik? A HírTV-s Célpontot láttátok már? Oknyomoznak és megmutatják, hogyan lopták szét MSZP-s politikusok, amit csak tudtak. Na vajon, miért nem az ATV-n volt ez látható?

Tényleg ennyire naivak vagytok? Tényleg azt gondoljátok, hogy bárhol a világon, bármilyen politikai rendszerben, okos és értelmes emberek el fogják tűrni, hogy felborítsátok vagy tönkretegyétek az életüket? Nem tudnátok néha egy kicsit a másik fejével is gondolkozni? Egy Mercedes nem csúszik csak úgy az ember segge alá. Azért meg kell dolgozni. Nem a szalag mellett, nem a földeken, de nem is az irodában. Hanem a sakk-táblán. Iszonyatos tudás és munka kell ahhoz, hogy valaki olyan emberi ésszel felfoghatatlan vagyonokat szerezzen, mint Oroszország ezernyi gazdagja. A pénz meg olyan, mint a nő ? csak ezt a férfiak el szokták felejteni: Megszerezni még csak-csak meg lehet, de megtartani iszonyatosan nehéz. Ha azt hiszitek, hogy a földön, gyárakban vagy irodákban dolgozó embereknek tesztek jót azzal, hogy a ?földesuraik? vagy ?nemeseik? vagyonát és életét piszkáljátok meg az ?ellenfeleik? megbízásából, pont olyan naivak vagytok, mint a Freedom House, a Greenpeace, vagy az Unicef emberei. A földesurak és cárok dolga az, hogy az országban jó életszínvonal, szép életkilátások és biztonság legyen. Hogy ehhez milyen ügyleteken keresztül jutnak el, az alattuk lévők számára teljesen mindegy, ha minden rendben megy. Oroszországban jobb élni, mint a világ 2/3-adán. Nem véletlenül választják meg Putyint újra és újra. A többi nem érdekes.

Tánya


Tánya vagyok egy 22 éves, Magyarországon élő ukrajnai orosz lány. Ha tetszett az írásom és szeretnél vissza-vissza térni, lájkold a POSZTINFO.hu-t a Facebookon és azonnal látni fogod, ha posztoltam valamit. : ) Ott, a linkelt bejegyzéseim alá várom a kommenteket és véleményeket, igyekszem is majd rájuk válaszolni. : )

NO COMMENTS