Toompea: Tallinn várkastélya

Toompea: Tallinn várkastélya

1032
0
SHARE

A 13. és 14. században ez volt az egész település neve.

Úgy tartják, hogy az első fából készült várkastélyt a hajdani Rävala megye lakói építették a 10. vagy 11. században. Valószínűleg ez lehetett az első lakott település a mai város területén.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

1219-ben a kastélyt a II. Valdemár dán király által vezetett dán keresztes lovagok foglalták el. A dánok adták az addig Lindanisenak nevezett városnak a Castrum Danorum (vagyis a dánok várkastélya) nevet.

Egyes elméletek szerint ennek a névnek a régi észt fordítása Taani(n) linna lehetett és ez rövidült később Tallinn alakra. A következő évtizedekben a várat tovább erődítették. Már 1220 körül megépült az első kőtorony.

A vár falai és tornyai részben ma is állnak. A Hosszú Hermann (Pikk Hermann) nevű torony, amely ma a város jelképe, 1360 és 1370 között épült. A 16. században bővítették, és ekkor érte el jelenlegi 45,6 méteres magasságát. A tíz emeletes torony kilátójához 215 lépcsőfokon lehet feljutni.

A Hosszú Hermann csúcsán hagyományosan Észtország uralkodóinak zászlaja lengett. Napfelkeltekor a zászló felvonásakor az észt himnuszt, naplementekor pedig a Mu isamaa armas című észt népdalt játsszák.

A várfalon belül találjuk a Rijgikogu, vagyis az észt parlament épületét.

NO COMMENTS