Tratau- a szent hegy

Tratau- a szent hegy

230
0
SHARE

Oroszország hét legnagyobb csodája közé szavazták a 300 millió éves hegyet. Ami egy zátony, pedig még csak tenger sincs ott.

A baskír fővárostól, Ufától mintegy 140 kilométerre, Sterpitamak mellett láthatunk néhány, egymás közelében levő dombot. Ezek nem egy hegység részei, hanem a paleozoikum korban (250-300 millió évvel korábban) létezett tenger zátonyai. Ennek okán mindmáig korallok, kagylók és más maradványok fedezhetők fel itt.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A négy dombból mára csak három maradt, a negyedik (Sahtau) megszűnt a környékbeli gyár bányászati munkái miatt.

Tratau szent hegynek számított a baskír törzseknél, a mellette levő Tugarsalgan tóval együtt, vallási rituálék színhelye volt ahova más alkalmakkor nem tették be a lábukat a helyiek.

A legendák szerint a hegy egyik barlangjában raboskodott a környékbeli törzs vezetőjének lánya, akinek apja nem engedte, hogy férjhez menjen szerelméhez és  barlangjának bejáratát egy óriási kígyó őrizte. A helyiek szerint ezért van rengeteg kígyó a hegyen mindmáig.

A sztálini időkben a Gulág egyik zónája volt itt – női munkatábor.

A három dombból Tratau a legmagasabb a maga 402 méterével, Juraktau és Kustau magassága 350 méter körül van

A baskír történelemnek is része a terület: az 1707-es lázadások egyik színhelye volt, az itteni csatában legyőzték a cári seregeket.

NO COMMENTS