Üzbegisztán: utazási tippek

Írta:  Lara  |  2007. 10. 17. 18:43  |  Utolsó módosítás: 2015. 05. 15., 11:11

Beutazási feltételek, útvonal, közlekedés, biztonság, árak, tanácsok

h i r d e t é s

     Beutazási feltételek:

Magyar állampolgár vízum birtokában utazhat be Üzbegisztánba, melyhez meghívólevélre van szüksége, vagy utazási iroda kérheti részére az üzbég külügyminisztériumtól a vízum kiadásának engedélyezését.

      Nagykövetség:

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Moszkvában (lásd Oroszország fejezet) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért a Külügyminisztérium azt javasolja, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi külképviseletével.

 

A nagykövetséggel való kapcsolatfelvételben, illetve bizonyos, helyismeretet igénylő ügyek intézésében segítséget tud nyújtani a Taskenti Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ. Tel: + 7-998 -71 120-66-43 vagy + 7-998-71-133-11-89.

Üzbegisztán Magyarországon is akkreditált nagykövetsége Bécsben, Ausztria:

Cím: A-1090 Bécs, Porzellangasse 32/5, A-109

E-mail:botschaft@usbekistan.at

      Megérkezés:

Az országba való belépéskor kötelező vámnyilatkozatot kitölteni és lepecsételtetni, feltüntetve ebben a készpénz mennyiségét is. A valutaváltási bizonylatokat a kiutazásig meg kell őrizni.

Érdemes feltüntetni a velünk levő ékszereket és nagyobb értéket képviselő műszaki cikkeket is. Három napot meghaladó tartózkodás esetén a beutazónak regisztráltatnia kell magát az üzbég hatóságoknál. A szállodák vendégeinél a regisztráció automatikus.

 

     Útvonal:

 

Üzbegisztán Bécsből induló repülőjárattal közelíthető meg a legegyszerűbben, vagy Moszkvai, Isztanbuli, Németországi átszállással lehet oda eljutni.

Taskent repülőteréről (állami, magán vagy nem hivatalos) taxival lehet a városba jutni. A városon belül az utcán gyakorlatilag bármelyik autó leinthető, rövid alkudozás után kedvező fuvardíjat lehet elérni, ezzel együtt célszerű a taxi felirattal ellátott, állami taxikat előnyben részesíteni.

    Biztonság:

Üzbegisztán, azon belül is elsősorban a Fergana-medence és annak környéke a tadzsik -üzbég – kirgiz hármashatár, az utazás és ott tartózkodás szempontjából “II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek” kategóriájába tartozik a Külügyminisztérium álláspontja szerint. Szélsőséges iszlám csoportok korlátozott aktivitással tevékenykednek Üzbegisztánban is. A főváros közbiztonsága kielégítő, a rendőri jelenlét számottevő.

 

 

Tanácsok:

 

Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat. A vallási kegyhelyek meglátogatásakor az iszlám vallás általánosan érvényes tilalmai a mérvadók. A mecsetek bejáratánál a nem megfelelő ruházatú turistát ellátják a vallási előírásoknak megfelelő öltözékkel.

A főváros szállodái elfogadható minőségűek, a két-, illetve háromcsillagos hotelek megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek. A külföldieket gyakorta ellenőrzik, ezért érdemes az utazónak a szállodai széfben őrzendő útleveléről és vízumáról másolatot magával hordania.

A piacok keleties jellegűek, az alkudozás szinte kötelező. A zöldség- és gyümölcstermékek olcsók és ízletesek, ugyanakkor elengedhetetlen a fogyasztás előtti ismételt megmosás, esetleg neomagnolos fertőtlenítés. Csapvíz fogyasztása kerülendő.

Fényképezésnél ajánlott nagyon körültekintően eljárni, bizonyos létesítmények lefényképezése tilos.

A turisták által látogatott helyeken árusított népművészeti alkotások engedély nélkül kivihetők az országból, a muzeális értéket képviselő tárgyakra azonban engedélyt kell beszerezni. Kézi szövésű szőnyeg kiviteléhez minden esetben szükséges igazolás, amit sok esetben maga az árus is tud adni, ellenkező esetben a Kulturális Minisztériumtól szerezhető be.

 

Vámbéry Ármin volt az első, aki dervisnek álcázva magát bejárta és hírt adott Európának erről a titokzatos vidékről. Ezen a tájon élt Timur Lenk, a nagy közép-ázsiai uralkodó, a legismertebb a sok király, vezír, kán és emír között, akik Üzbegisztán területén évezredekig uralkodtak.

Üzbegisztán a festői tájak, a változatos, csodás természeti adottságok, a nagy ellentétek világa. Éghajlata szélsőséges. Nyáron előfordul 50 fokos hőség, télen viszont mínusz 32 fokig süllyed a hőmérséklet. Óriási, terméketlen sivatagok váltakoznak zöldellő oázisokkal, virágzó kertekkel, gyapotmezőkkel – ez Üzbegisztán, mely ősidőktől fogva lakott terület.

Itt összpontosul a világ selyemtermelésének több mint a fele.

Az egész világon ismerik a híres üzbég karakül prémet.

A turizmus fejlődésével egyre ismertebb lesz konyhakultúrájuk.

A közép-ázsiai konyha a közel-keletihez és a mediterránhoz hasonlít: itt is sok rizst fogyasztanak, kedvelik a fűszeres szószokat, zöldségeket és a hüvelyes növényeket, a joghurtot és a grillezett húsokat. Észak-Üzbegisztánban a leggyakoribb ételek a plov, kebab, tésztafélék, raguk, különleges kenyerek és sütemények. A finom, enyhébb ízesítés és a habos édességek jellemzik a délebbi konyhát. A tea mindenütt jelen van, és általában tej nélkül fogyasztják.

A 2000 éves fővárost, Taskentet gyakorlatilag földig lerombolta az 1966-os földrengés. Így csak néhány szűk utca maradt a régi városból. Annál több látnivalót találunk a Selyemút mentén található ősi Szamarkandban, Buharában vagy Khivában..

 

A hitelkártyák használata nem elterjedt, az utazási csekkek beváltása szinte lehetetlen, a valutaváltást célszerű Taskentben megoldani, a kisebb településeken gondot okozhat.

 

Hogy mit lehet még Üzbegisztánban tenni? Hát helisízni!

A viszonylag olcsón bérelhető helikopterek miatt vált Üzbegisztán az egyik legdivatosabb, s egyben a legtöbb vagányságot igénylő egzotikus sí- és snowboard – paradicsommá. A sportolók a helikoptereket Üzbegisztán hegyei között gyakorlatilag sífelvonóként használják, hiszen normális körülmények között, kötélpályák hiányában többnapos túrát kellene tenni ahhoz, hogy lecsússzon az ember. A kiszuperált orosz gépeket vezető üzbég személyzetet komoly, főleg katonai tapasztalatokkal rendelkező veteránok alkotják. 

Az ország legnevesebb síterülete, Chimgan, 100 kilométerre van Taskenttől.

Fotók: adhikara.comgeorgeandpaula.com, uzbekistan.com

MEGOSZTÁS: