Užupis, a 120 lakosú köztársaság

Užupis, a 120 lakosú köztársaság

A litván bohémnegyed.

861
0
SHARE

Užupis egy kerület Vilniusban, Litvánia fővárosában, némi átfedésben a világörökség részét is képező Óvárossal. Neve annyit tesz, mint “a túlparton”. A szóban forgó folyó pedig a Vilnia, amely Vilnius névadója. Užupist gyakran hasonlítják a párizsi Montmartre-hoz, művészeti galériák, művészboltok és népszerű kávéházak népesítik be.

Užupis kicsiny (alig több, mint fél négyzetkilométeres) és elszigetelt kerület. Egyik oldala mentén a Vilnia választja el az Óvárostól, másik oldalán meredek dombok, a harmadikon a szovjet érából maradt ipartelep.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

A régmúlt századokban a kerületet leginkább zsidók lakták. A holokauszt során azonban legtöbbjük eltűnt; a zsidó temetőt pedig szétbombázták a szovjetek. Az üres házakat bűnözők, csavargók, prostituáltak népesítették be. Litvánia 1990-es függetlenné nyilvánítása előtt a kerület Vilnius legelhanyagoltabb részei közé tartozott. Napjainkban egyre inkább felértékelődik, és a város művészeinek és bohémeinek rezidenciájává lett.

Jelenleg mintegy 120-an lakják, és eredményesen tesznek meg mindent a kerület felemelkedéséért.

Az ott lakók 1997-ben kikiáltották az Užupis Köztársaságot, amelynek saját zászlaja, elnöke, alkotmánya, sőt, még (12 főből álló) hadserege is van. Évente az Užupis Nap (ez, ki tudja, miért, éppen április 1-jére esik) ad alkalmat a függetlenség megünneplésére. E napon Užupisnak saját valutája, vámja, választásai és karneváljai vannak.

Néhány passzus az alkotmányból, a teljesség igénye nélkül:

  1. Az embernek joga van a Vilnia folyó mellett lakni, nemkülönben a Vilnia folyónak joga van az ember mellett elfolyni.
  2. A kutyának joga van kutyának lenni.
  3. Az embernek jogában áll a boldogság.
  4. Az embernek jogában áll a boldogtalanság.
  5. Az embernek joga van ahhoz, hogy ne legyenek jogai.

Užupis népének első társadalmi léptékű megnyilvánulása az volt, amikor 1995-ben szobrot emeltek Frank Zappa tiszteletére.

Užupis jelképe egy Nelson oszlopához hasonló piedesztálon látható bronz-angyal, amely trombitát fúj, ekképpen szimbolizálva a kerület életerejét és művészeti függetlenségét. A szobrot 2001. április 4-én leplezték le. A kis köztársaság ilyenformán olykor az Angyalok Köztársasága névre is hallgat.

Mielőtt az angyalszobrot felavatták volna, a helyét egy tojás szobra foglalta el, amit 3000 euróért árvereztek el.

NO COMMENTS