Vareniki

Vareniki

947
0
SHARE

Hagyományos ukrán étel főtt tésztából, töltelékkel. A tésztát búza-, rozs- vagy hajdinalisztból, vagy azok keverékéből, savóval és tojással készítették. Egyházi naptártól függően a töltelék böjti vagy nem böjti lehetett: túró, dinsztelt káposzta, főtt burgonya, mák, kányafa bogyó, fekete áfonya, eper, alma, főtt aszaltgyümölcs, főtt bab vagy sárgaborsó, köles vagy hajdina kása.

A tésztát varenikihoz búzalisztból, víz vagy aludttej, tojás és só hozzáadásával készítjük. A víz legyen hideg, így a tészta hosszabb ideig megtartja a nedvességet, nem szárad ki feldolgozás során és jól összeragad. Tészta ne legyen túl kemény. Összedolgozott tésztát kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagságúra és 5×5 cm-es kockákra vágjuk, mely közepére helyezzük a tölteléket (kb. 1 kávéskanálnyit). Az oldalakat összepasszintjuk úgy, hogy a varenik háromszög alakú legyen, és összecsípjük.  Bő, enyhén sós vízben megfőzzük, amikor 5-6 perces főzés után felúsznak, ki lehet szedni. A varenikit egy nagyobb tálba szedjük, leöntjük olvasztott vajjal és óvatosan összerázzuk.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Tésztához: 3 pohár búzaliszt, 3/4 pohár víz, 1 tojás, mokkáskanálnyi só.

Vareniki krumplis töltelékkel 
Burgonyát megfőzzük, áttörjük, hozzáadjuk olajban lepirított aprórávágott hagymát, sót, feketeborsot. Fentiekhez hasonlóan elkészítjük varenikit. Tálalás előtt leöntjük olajban pirított hagymával.

vareniki

Vareniki káposztás-gombás töltelékkel
Ha savanyú káposztát használjuk, jól nyomkodjuk ki a levét, a friss fejes káposztát megreszeljük és dinszteljük olajban vagy vajban. Hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk vajjal, hozzáadjuk vágott főtt gombát és pirítjuk még 4-5 percig. Káposztához hozzáadjuk megpirított hagymát gombával, sót, feketeborsot és jól összekeverjük. Továbbiakban az elkészítés a fentiekkel azonos. Tálalás előtt leöntjük olvasztott vajjal.
Töltelékhez: 90 dkg savanyú káposzta vagy 1 kg friss fejes káposzta,10 dkg szárított gomba, 2 evőkanál vaj, 2 fej hagyma, 4 szem feketebors.

Vareniki töltelékkel aszalt szilvából 
Az aszalt szilvát megmossuk, leforrázzuk és hagyjuk kicsit állni, hogy megpuhuljon. Ezután megszárítjuk, kimagozzuk. Töltelékhez egész szilvát vagy aprítva használjuk, és adjuk hozzá kevés cukrot. Tálaláskor a vareniki megcukrozzuk és külön edényben adjuk tejfölt is.
Töltelékhez: 30 dkg aszalt szilva, 1/2 pohár cukor, 3/4 pohár tejföl.

 

 

NO COMMENTS