Város két kontinensen – Orszk

Város két kontinensen – Orszk

122
0
SHARE

Mindössze 230 ezren élnek két földrész határán egy Budapestnél jóval nagyobb területen.

Az oroszban van egy kifejezés: glubinka, ami magyarul Isten háta mögötti területnek fordítható – na ez a megállapítás teljesen igaz Orszkra, melyet a kazah határ közelében találunk Európa és Ázsia határvonalánál.

Sose maradjon le a legizgalmasabb hírekről

Oroszország tíz legnagyobb területű városa közé tartozik (ötödével nagyobb Budapestnél), ám csak 230 ezren lakják, így forgalmi dugóra vagy tömegre aligha kell ott számítani.

Alapítása mint oly sok városé erődépítéssel kezdődött: a kazah törzsek egy része szövetségre lépett az orosz birodalommal, adót fizettek az udvarnak és kazah sztyeppéken áthaladó karavánok védelmét ígérték, cserébe az örökletes káni címért és egy erődítményért, ahova vész esetében behúzódhatnak. Utóbbi építésébe fogtak 1735-ben a Jaik (mai neve Urál) és Orszk folyók találkozásánál (Utóbbi név árkot jelent kazah nyelven) a Preobrazsenszkaja hegynél. Ott készült el a citadella és a Szent András templom.

A település első neve Orenburg volt, ám nem sokáig mert pár évre rá az Urál folyó mentén újabb település építésébe fogtak és az lett végül Orenburg.

Orszkban egyébként megfordult II.Sándor és II.Miklós is, mindketten trónörökös korukban, és itt élt az ukránok nemzeti költője Tarasz Sevcsenko. Igaz, utóbbi nem önkéntesen, hanem száműzetésben.

Tarasz Sevcsenko múzeum, Orszk

A régi városrészt az európai részen találjuk, állapota sajnos nem a legjobb.

NO COMMENTS